Άρειος Πάγος: Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο παραπέμπεται η Γεωργία Τσατάνη

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο παρέπεμψε την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, μετά την ολοκλήρωση της πειθαρχικής έρευνας για τους χειρισμούς της στην υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

Η Γεωργία Τσατάνη είχε χειριστεί την υπόθεση Βγενόπουλου και την είχε αρχειοθετήσει, ενώ παράλληλα είχε υποβάλει αναφορά στην ηγεσία του Αρείου Πάγου καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο της από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Βγενόπουλου, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου διέταξε πειθαρχική έρευνα σε βάρος της εισαγγελέως Τσατάνη μετά και από ενστάσεις που προέβαλλαν οι κυπριακές αρχές για τους χειρισμούς Tσατάνη στην εν λόγω υπόθεση.

Η έρευνα διενεργήθηκε αρχικά από την ίδια την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, προκαλώντας αντιδράσεις από την ελεγχόμενη εισαγγελέα, ενώ στη συνέχεια η έρευνα ανατέθηκε - και ολοκληρώθηκε -από την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Ασπαςία Καρέλου η οποία και συνέταξε πόρισμα παραπομπής της εισαγγελέως Τσατάνη στο Πειθαρχικό, πόρισμα που επικυρώθηκε και από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Η κυρία Θάνου μετά ταύτα, άσκησε χθες πειθαρχική αγωγή, όπως λέγεται νομικά, σε βάρος της κ. Τσατάνη για δύο παραπτώματα, κρίνοντας ότι η «συμπεριφορά της εισαγγελέως εφετών δεν συνάδει με την ιδιότητα της και θίγει το κύρος της Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις μαρτυρικές καταθέσεις και το υλικό της πειθαρχικής έρευνας η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κατέληξαν στην άποψη ότι η κ. Τσατάνη αφαίρεσε τη δικογραφία Βγενόπουλου από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ η τελευταία είχε την αποκλειστική αρμοδιότητα διερεύνησης της υπόθεσης της Λαϊκής Τράπεζας.

Η κ. Τσατάνη αρχειοθέτησε την υπόθεση μαζί με το σκέλος που αφορούσε στη δωροδοκία Κύπριου στελέχους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου από στέλεχος της Marfin, παρότι η εισαγγελέας φέρεται να είχε συμφωνήσει, σε συνάντηση με Kυπρίους συναδέλφους της, ότι θα ανέμενε πριν από οποιαδήποτε ενέργεια της το σχετικό πόρισμα των κυπριακών αρχών.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο θα κρίνει τώρα εάν τελέστηκαν τα 2 παραπτώματα που αποδίδονται στην εισαγγελέα Εφετών. Σε θετική περίπτωση, οι προβλεπόμενες ποινές είναι από απλή επίπληξη έως 3μηνη παύση από τα καθήκοντά της. Η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη καταθέτει αύριο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή όπου διενεργείται έρευνα μετά τις καταγγελίες της κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημ. Παπαγγελόπουλου.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου - skai.gr