Ειδομένη: Σε ετοιμότητα η ΕΛΑΣ για την απομάκρυνση προσφύγων και μεταναστών

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία για την εφαρμογή του σχεδιασμού απομάκρυνσης προσφύγων και μεταναστών της Ειδομένης που αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη. Το πρωί αναχώρησαν για τη Θεσσαλονίκη 10 διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες στη συνέχεια θα μεταβούν στην Ειδομένη για την υλοποίηση του σχεδίου.

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της ΕΛΑΣ αύριο Τρίτη το πρωί θα ξεκινήσουν πιο αυστηρές και συστηματικές διαδικασίες για την απομάκρυνση των ανθρώπων που παραμένουν στον καταυλισμό και τη μεταφορά τους σε δομές φιλοξενίας που είναι ήδη έτοιμες και συνεχώς επεκτείνονται, κυρίως στη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη. Οι εντολές που υπάρχουν είναι να αποφευχθεί η βία κατά των μεταναστών και των προσφύγων. «Δεν προβλέπεται, τουλάχιστον άμεσα, μία επιχείρηση στρατιωτικού χαρακτήρα για την εκκένωση της Ειδομένης» διευκρινίζεται.

Στο πλαίσιο αυτό,
η προσπάθεια για την απομάκρυνση των προσφύγων έχει ξεκινήσει εδώ και μιάμιση εβδομάδα, από την αστυνομία, κυρίως με τη μέθοδο της πειθούς, και έχει αποτελέσματα, καθώς πάνω από 3.000 άτομα υπολογίζεται ότι έχουν εγκατασταθεί στις δομές φιλοξενίας. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι οικογένειες με μικρά παιδιά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπεύθυνος Τύπου του συντονιστικού οργάνου για τη μεταναστευτική πολιτική Γιώργος Κυρίτσης ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αστυνομοκεντρικά το προσφυγικό, δεν πρόκειται να γίνει κάποια σκούπα ή κάτι τέτοιο.» «Δεν είχε δοθεί η εντύπωση ότι θα επελάσουν στίφη αστυνομικών με άλογα» ανέφερε χαρακτηριστικά το κυβερνητικό στέλεχος.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση «το τελευταίο διάστημα μεταφέραμε σε ειδικούς χώρους φιλοξενίας 2.000 άτομα, έχουμε αυτή τη στιγμή 6.000 θέσεις (στους στεγασμένους χώρους στη Βόρεια Ελλάδα) και στην Ειδομένη υπάρχουν πάνω από 8.000 άτομα (σ.σ 8.424)». 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ