Η Ελλάδα στηρίζει την απελευθέρωση visa για την Τουρκία, αλλά μόνο αν τηρηθεί η συμφωνία

Η Ελλάδα στηρίζει την απελευθέρωση της θεώρησης διαβατηρίου (visa) για τούρκους πολίτες που θέλουν να μπουν στη Ζώνη Σένγκεν, αυστηρή προϋπόθεση όμως παραμένει ότι η τουρκική πλευρά θα εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό δήλωσε σήμερα Παρασκευή ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, στον απόηχο του μηνύματος του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Άγκυρα θα σταματήσει να δέχεται επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα εάν η Ευρώπη δεν τηρήσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσουν τη συμφωνία για τη διαχείριση της προσφυγική κρίσης και σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες οι ανθρώπινες ροές προς τα ελληνικά νησιά έχουν μειωθεί σημαντικά.

Στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στην απελευθέρωση των θεωρήσεων για τα τουρκικά διαβατήρια από τις αρχές Ιουλίου, αλλά μόνον εφόσον η τουρκική κυβέρνηση υλοποιήσει και τα 72 σχετικά προαπαιτούμενα.

Έως τα μέσα Μαρτίου, η Τουρκία είχε ικανοποιήσει λίγο περισσότερες από τις μισές προαπαιτούμενες δράσεις, 37 από τις 72, με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να εμφανίζεται αισιόδοξος μετά τη Σύνοδο ότι έως τον Μάιο θα έχουν εφαρμοστεί και οι υπόλοιπες 35.

Δεύτερος ανώτερος παράγοντας του ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Άγκυρα έχει σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση των εναπομενόντων προαπαιτούμενων, όμως υπογράμμισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το τελικό αποτέλεσμα, με βάση τους όρους που έχουν συμφωνηθεί Ε.Ε. και Τουρκίας, και διευκρίνισε ότι πρόκειται για ευρωτουρκικό κι όχι για ελληνοτουρκικό ζήτημα.

Το θέμα των θεωρήσεων είναι πολιτικά ευαίσθητο για την τουρκική ηγεσία στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς η Άγκυρα έχει ουσιαστικά υποσχεθεί στους πολίτες της ότι σύντομα θα απολαμβάνουν ελεύθερη μετάβαση στην ενωμένη Ευρώπη. Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. που δεν έχει ποτέ απολαύσει καθεστώς εισόδου χωρίς βίζα για τους πολίτες της.

Βιομηχανικές ζώνες για τους πρόσφυγες στην Ιορδανία

Ο πρώτος, ανώτατος αξιωματούχος τόνισε ωστόσο ότι – πέραν της Τουρκίας – τα παραμελημένα «κλειδιά» στη διαχείριση των προσφυγικών ροών ήταν πάντοτε η Ιορδανία και ο Λίβανος, όπου, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες φιλοξενούνται συνολικά περίπου 1,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία.

Η πηγή ανέφερε πάντως ότι η Ευρώπη πλέον ξαναρχίζει να εστιάζει την προσοχή της στις δύο αυτές χώρες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως με ευρωπαϊκή χρηματοδοτική βοήθεια δημιουργούνται στο Λίβανο πέντε βιομηχανικές - οικονομικές ζώνες όπου θα εργάζονται μεγάλοι αριθμοί σύρων προσφύγων.

Η δημιουργία των επί τόπου θέσεων εργασίας θα δώσει στους Σύρους κρίσιμο οικονομικό κίνητρο να παραμείνουν στη Μέση Ανατολή – κοντά στις εστίες που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν – κι όχι να επιχειρήσουν το επικίνδυνο ταξίδι προς τη Γηραιά Ήπειρο.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης