Επανέρχεται η ΔΕΛΤΑ ως ομάδα «Όμικρον»

To βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου περισσότεροι από 200 «φίλαθλοι» που κατευθύνονταν στο γήπεδο Καραϊσκάκη, για τον αγώνα Ολυμπιακός - Aντερλεχτ, έστησαν ενέδρα σε δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στον ανισόπεδο κόμβο που συνδέει τη λεωφόρο Ποσειδώνος με την οδό Καραολή Δημητρίου. Τους εγκλώβισαν και εκτόξευσαν εναντίον τους πέτρες, μπουκάλια, ξύλα ακόμα και πινακίδες σήμανσης, που είχαν ξηλώσει από τα γύρω πεζοδρόμια. Στη διάρκεια της συμπλοκής τραυματίστηκαν 11 αστυνομικοί, ενώ σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, δύο από αυτούς πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από το «μπλόκο» των χούλιγκαν. Ανεπισήμως πάντως, λέγεται ότι στο σημείο βρέθηκαν πάνω από 20 - 30 κάλυκες.

Το περιστατικό, αν και δεν πήρε μεγάλη δημοσιότητα, θορύβησε την ηγεσία της αστυνομίας, η οποία προσανατολίστηκε στην επανενεργοποίηση 60 επιπλέον αστυνομικών της πρώην ομάδας ΔΕΛΤΑ, που μετά την κατάργηση της υπηρεσίας είχαν απορροφηθεί σε άλλες διευθύνσεις της ΕΛ.ΑΣ. Είχε προηγηθεί εξάλλου, στα τέλη Ιανουαρίου, η μερική επανασύσταση της ομάδας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι συχνές εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαρ. Τρικούπη.

«Κάλυψη» στα ΜΑΤ

Το πρωί της 10ης Φεβρουαρίου 65 αστυνομικοί της πρώην ομάδας ΔΕΛΤΑ που είχαν ενσωματωθεί στα ΜΑΤ είχαν κληθεί σε έκτακτη συνάντηση στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας στο Γουδί. Εκεί, τους ανακοινώθηκε ότι οι περισσότεροι στο εξής θα συγκροτούσαν τέσσερις ξεχωριστές ομάδες των δέκα ατόμων, οι οποίες θα είχαν αποκλειστική αρμοδιότητα να παρέχουν «κάλυψη» στη διμοιρία των ΜΑΤ που σταθμεύει μόνιμα στην οδό Χαρ. Τρικούπη και υπό ειδικές συνθήκες, στο σπίτι του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη. Στις τέσσερις ομάδες δόθηκε, ατύπως, η κωδική ονομασία «Oμικρον», καθώς στην επικοινωνία τους με το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ οι επικεφαλής τους χρησιμοποιούσαν τους κωδικούς «Oμικρον 1», «Oμικρον 2», κ.ο.κ.

Το διάστημα που ακολούθησε, οι καταδρομικές επιθέσεις στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ «μετριάστηκαν» και μετά τη συμπλοκή των δικυκλιστών της ΔΙ.ΑΣ. με χούλιγκαν του Ολυμπιακού δόθηκε εσπευσμένα εντολή να τεθούν σε ετοιμότητα 60 επιπλέον αστυνομικοί της πρώην ομάδας ΔΕΛΤΑ, προκειμένου να συγκροτήσουν ακόμα τέσσερις επιχειρησιακές μονάδες. Στα καθήκοντά τους θα ήταν και η συνοδεία αθλητικών αποστολών καθώς και οργανωμένων γκρουπ οπαδών. Προσωρινά πάντως, το σχέδιο έχει «παγώσει» εξαιτίας της αρχικής δέσμευσης του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, για οριστική κατάργηση της ομάδας, σε βάρος της οποίας είχαν διατυπωθεί καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας.

Τις πρώτες ημέρες της υπουργίας του, ο κ. Τόσκας είχε ανακοινώσει τη διάλυση της ομάδας επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, την έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου της και τη «στροφή» του υπουργείου σε θέματα αστυνόμευσης και καταπολέμησης του εγκλήματος. Την απόφαση του κ. Τόσκα είχε χαιρετίσει με ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «αναγκαίο εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας».

Η πραγματικότητα πάντως, το τελευταίο διάστημα μοιάζει να παρεκκλίνει από τους δηλωμένους στόχους του κ. Τόσκα. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, και με αφορμή το μπαράζ καταδρομικών επιθέσεων σε σταθμούς μετρό και Ηλεκτρικού, το 50% των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. αποσύρθηκε από την αστυνόμευση της πρωτεύουσας και διατίθεται για τη φύλαξη των σταθμών.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιήλθαν στη διάθεση της «Κ», από το σύνολο των 217 ομάδων ΔΙ.ΑΣ. που εκτελούν υπηρεσία σε όλο τον νομό Αττικής κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, οι μισές έχουν εντολή για στατική φύλαξη των σταθμών, υπό τον φόβο να εκδηλωθεί νέα καταδρομική επίθεση. Το μπαράζ των επιθέσεων ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής από τον σταθμό του μετρό στον Κεραμεικό. Αντιεξουσιαστές με καλυμμένα χαρακτηριστικά μπήκαν στον σταθμό και με βαριοπούλες κατέστρεψαν αυτόματους πωλητές εισιτηρίων και ακυρωτικά μηχανήματα. Eνα εικοσιτετράωρο αργότερα, στις 11 το βράδυ του Σαββάτου, περίπου 20 κουκουλοφόροι προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στον σταθμό του μετρό και του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι, ενώ ο κύκλος των επιθέσεων έκλεισε το βράδυ της Δευτέρας, όταν άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στον σταθμό του Ηλεκτρικού στον Αγιο Ελευθέριο.

«Διανυκτερεύουν» σε σταθμούς μετρό

Από τις 217 ομάδες ΔΙ.ΑΣ. που περιπολούν (ανά εικοσιτετράωρο) στον νομό Αττικής, οι 111 διατίθενται –τα τελευταία εικοσιτετράωρα– στη φύλαξη σταθμών μετρό, Ηλεκτρικού και προαστιακού. Στο κέντρο της Αθήνας, 60 δικυκλιστές που εκτελούσαν μεσοβδόμαδα βάρδια από 7 μ.μ. έως τη λήξη της έλαβαν εντολή για στατική φύλαξη των σταθμών, ενώ αντίστοιχα καθήκοντα ανετέθησαν σε αστυνομικούς που υπηρετούν στις πέντε υποδιευθύνσεις της Αττικής. Το βάρος για τον έλεγχο των «σημάτων» σηκώνουν τα λιγοστά περιπολικά της Αμεσης Δράσης. Το αποτέλεσμα; Απαιτείται μιάμιση ώρα προκειμένου ένα περιπολικό να ανταποκριθεί σε σήμα για «διατάραξη», ενώ δεν υπάρχει αστυνομική ανταπόκριση στις περιπτώσεις ενεργοποίησης οικιακών συναγερμών. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι δικυκλιστές της ΔΙ.ΑΣ. έχουν προφορική εντολή να παραμένουν έξω από τους σταθμούς έως τις 2 π.μ., ενώ η λειτουργία του μετρό σταματάει λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Πηγή: Καθημερινή - Γιάννης Σουλιώτης