Spiegel: Εκκένωση της Ειδομένης, μετεγκατάσταση προσφύγων

Κλείνει πλέον ερμητικά ο λεγόμενος Βαλκανικός Διάδρομος μετά την απόφαση της Σλοβενίας και της Σερβίας να κλείσουν τα σύνορα σε όσους δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Όπως επισημαίνει το Spiegel Online, η Ελλάδα έχει πλέον αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα ότι χιλιάδες πρόσφυγες δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην δυτική Ευρώπη και ετοιμάζει 15 νέα κέντρα φιλοξενίας για 17.400 ανθρώπους. Αν όλα πάνε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο κατάλυμα θα είναι έτοιμο την ερχόμενη Κυριακή.

Στην Ειδομένη ζουν σήμερα περίπου 13.000 πρόσφυγες υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Και επειδή οι εικόνες από την περιοχή κάνουν σχεδόν καθημερινά το γύρο το κόσμου η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε, προφανώς, να παρέμβει. Ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος συντονιστικού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, επιβεβαίωσε χθες το βράδυ στο Spiegel Online ότι θα γίνει μετεγκατάσταση των προσφύγων της Ειδομένης μόλις ετοιμαστούν οι νέοι χώροι φιλοξενίας. Όπως δήλωσε ο Έλληνας εκπρόσωπος «είναι προς το συμφέρον των προσφύγων να εγκατασταθούν σε κατάλληλα καταλύματα. Η εκκένωση θα γίνει προσεκτικά, αλλά θα καταστήσουμε σαφές στους πρόσφυγες ότι προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους και ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα να παραμένουν εκεί».

800 ευρώ ζητούν οι διακινητές από πρόσφυγες στην Ειδομένη

Tα νέα κέντρα φιλοξενίας ωστόσο δεν αρκούν για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες, μιας και σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, περισσότεροι από 30.000 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια. Από αυτούς 6.830 έχουν καταγραφεί σε νησιά του Αιγαίου, ενώ 8.340 πρόσφυγες ζουν αυτή τη στιγμή στο νομό Αττικής. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες στην Αττική ζουν σε τρία κέντρα μετεγκατάστασης στην Αθήνα και κάποιοι άλλοι έχουν εγκατασταθεί στο λιμάνι του Πειραιά.

Πολλοί πρόσφυγες ωστόσο είναι αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια και απευθύνονται σε διακινητές. Σύμφωνα με τις αρχές της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, οι συναντήσεις διακινητών και προσφύγων γίνονται σε ξενοδοχείο στους Ευζώνους, σε απόσταση 500 μέτρων από τα σύνορα ΠΓΔΜ-Ελλάδας. Για 800 ευρώ οι διακινητές υπόσχονται στους πρόσφυγες ότι περίπου σε οκτώ ώρες πεζοπορίας θα έχουν φθάσει στο Σελεμλί, στην απέναντι πλευρά των συνόρων.
Πηγή: Deutsche Welle - Spiegel Online / Στέφανος Γεωργακόπουλος