Κλείσιμο

Στο λιμάνι του Πειραιά 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά

Σε χώρους του λιμανιού του Πειραιά αποφασίστηκε να διαμείνουν περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν το πρωί από τα νησιά.

Ήδη οι αρχές άρχισαν να κάνουν διαχωρισμό και όσοι είναι Σύριοι και Ιρακινοί και έχουν ταξιδιωτικά έγραφα τους επιτρέπεται να αναχωρήσουν για την Ειδομένη. Οι άλλοι είτε θα παραμείνουν εκεί είτε θα μεταφερθούν στο Σχιστό όπου υπάρχουν ακόμη λίγες θέσεις.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απομάκρυνσης από την Ειδομένη περίπου 900 Αφγανών μεταναστών που δεν τους επιτρέπεται να πέρασαν στα Σκόπια.

Ήδη τα πρώτα 7 πούλμαν αναχώρησαν με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα ενώ απελευθερώθηκε επίσης η σιδηροδρομική Γραμμή και πέρασαν ένα τρένο με εμπορεύματα της COSCO.

Στην Ειδομένη φθάνουν συνεχώς καραβάνια προσφύγων με προοπτική να φθάσουν στην Ευρώπη.

Κυβερνητικές πηγές
- μετά από ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό - τόνιζαν πως ήδη γίνονται όλες οι απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να επισημανθεί ότι με το κλείσιμο των συνόρων καταπατώνται τα συμφωνηθέντα της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, που προέβλεπαν τα κράτη μέλη να μην προβούν σε καμία μονομερή κίνηση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου.

«Από τη μια στιγμή παίρνεται μια συγκεκριμένη απόφαση για ανοιχτά σύνορα και την επόμενη καταρρίπτεται από μια απλή απόφαση συνοριοφυλάκων», σχολιάζουν σχετικά οι κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές
σημειώνουν ότι από την Κυριακή το βράδυ υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με την Ολλανδική προεδρία σχετικά με το ζήτημα, ενώ για την αυριανή διάσκεψη στην Αυστρία των χωρών του Βαλκανικού διαδρόμου - χωρίς την Ελλάδα - κάνουν λόγο για εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια της Βιέννης, με την αυστριακή κυβέρνηση να πιέζεται απο τον κυβερνητικό της εταίρο που ανήκει στο λαϊκό κόμμα

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Αθήνας αναμένεται να ανακοινωθούν στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα το μεσημέρι από την Όλγα Γεροβασίλη.





Πηγή: skai.gr