Bild: 150.000 πρόσφυγες - μετανάστες από τη Λιβύη έρχονται στην Ελλάδα

Η Ευρώπη και η Ελλάδα ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με νέα μαζική εισροή προσφύγων - μεταναστών τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες.

150.000 άνθρωποι ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από τη Λιβύη προς ευρωπαϊκές χώρες
, αναφέρει δημοσίευμα στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Bild.Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας εκτιμά ότι θα κινηθούν προς την Ελλάδα και κατόπιν προς άλλες χώρες μέλη της ΕΕ μέσω της λεγόμενης οδού των Δυτικών Βαλκανίων.

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει την Δευτέρα να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πλήρη καταγραφή και τον έλεγχο των προσφύγων που εισέρχονται στον χώρο Σένγκεν, αναφέρει περαιτέρω η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγή στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης πάνω από 83.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη φθάσει στην Ελλάδα από τις αρχές του 2016.


Εντωμεταξύ σε πρωινές του δηλώσεις στο κανάλι Ε, ο αν. υπουργός για θέματα Μετανάστευσης, Γ Mουζάλας παραδέχτηκε ότι ο εγκλωβισμός μεταναστών στην Ελλάδα είναι δεδομένος :

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, θα ζήσουμε για ένα χρονικό διάστημα με κάποιους πρόσφυγες αλλά είναι διαχειρίσιμο το θέμα και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», είπε.

Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει εμπλακεί ανάμεσα σε μια Ευρώπη που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και την Τουρκία που συνεχίζει να στέλνει πρόσφυγες στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον η ελληνική κυβέρνηση πιέζει να εφαρμοστεί το σχέδιο του ΝΑΤΟ. 



Σε όλα τα ανωτέρω προστίθεται η κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη. Οι ροές από το απόγευμα του Σαββάτου κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς (έχουν περάσει μόλις 100 -150 άτομα) ενώ εντείνονται οι φόβοι ότι θα απαγορευθεί η διέλευση σε Αφγανούς από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Ειδικότερα 700 Αφγανοί πρόσφυγες έχουν εγκλωβισθεί στο Ταμπάνοβτσε
, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία (367 ήταν το βράδυ του Σαββάτου), καθώς οι σερβικές αρχές δεν τους επιτρέπουν τη διέλευση, χωρίς να διευκρινίζουν τους λόγους. Υπενθυμίζεται ότι η είσοδος από την ουδέτερη ζώνη επιτρεπόταν έως τώρα σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς.

Οι πρόσφυγες για να περάσουν πρέπει να επιδείξουν διαβατήριο ή ταυτότητα και όχι μόνο το υπηρεσιακό σημείωμα που έχουν πάρει από τις ελληνικές αρχές.

Το πρωί, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στο ύψος της Ειδομένης, βρίσκονταν περισσότερα από 1.000 άτομα ενώ άλλοι 3.000 άνθρωποι παρέμεναν στο βενζινάδικο, στο Πολύκαστρο Κιλκίς.



Πηγή: skai.gr