Το NATΟ στέλνει δυνάμεις στο Αιγαίο και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τους διακινητές

Τη δεύτερη μόνιμη θαλάσσια δύναμή του (Standing Maritime Group 2) στέλνει «χωρίς καθυστέρηση» το NATO στο Αιγαίο Πέλαγος, ώστε να συμβάλει στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στα νερά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η δύναμη θα αναλάβει άμεσα καθήκοντα επιτήρησης και παρακολούθησης στο Αιγαίο με στόχο την αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών. Τουρκικές και ελληνικές δυνάμεις θα επιχειρούν μόνο στα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους. Την ηγεσία της όλης επιχείρησης θα έχει η Γερμανία, σε συνεργασία με τις εθνικές Ακτοφυλακές και την Frontex.

Στόχος των NATOϊκών δυνάμεων δεν θα είναι «σταματήσει ή να απωθήσει» τα πλοιάρια των προσφύγων, αποσαφήνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ, αλλά να προσφέρει κρίσιμες πληροφορίες» και «παρακολούθηση» ώστε να παταχθούν τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ανθρώπων.

Η μόνιμη δύναμη SMG2 διαθέτει αυτή τη στιγμή τρία πλοία, όμως «αρκετά» μέλη της Συμμαχίας δήλωσαν διατεθειμένα να προσφέρουν ναυτικές δυνάμεις και επομένως ο στόλος αναμένεται να αυξηθεί «σύντομα».

Η απόφαση του NATO να παρέμβει ελήφθη μετά από επίσημο αίτημα για βοήθεια από τη Γερμανία την Τουρκία αλλά και την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα, ο αμερικανός ΥΕΘΑ Ας Κάρτερ υπογράμμισε ότι η όποια παρέμβαση της Συμμαχίας θα έχει ως στόχο τις συμμορίες και τα δίκτυα των δουλεμπόρων, και δεν θα έχει άλλη διάσταση.

«Υπάρχει πλέον ένα συνδικάτο εγκλήματος που εκμεταλλεύεται αυτούς τους αθώους ανθρώπους, είναι μία οργανωμένη επιχείρησης διακίνησης», είπε ο κ. Κάρτερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Το να στοχοθετήσουμε αυτό [το συνδικάτο] είναι το μεγαλύτερο αποτέλεσμα που μπορούμε να έχουμε στην ανθρωπιστική διάταξη», προσέθεσε.

«Είναι σημαντικό τώρα να δράσουμε γρήγορα», είπε από την πλευρά της η γερμανή ΥΕΘΑ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θέση την οποία ενστερνίστηκε και ο αμερικανός ομόλογός της, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον «συμφωνεί» με την ανάγκη για γρήγορες ενέργειες. «Διακυβεύονται οι ζωές και οι μοίρες ανθρώπων», είπε.

Το NATO ήδη διαθέτει αυξημένες δυνάμεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ως στήριξη στην Τουρκία λόγω των ρωσικών επιχειρήσεων στη γειτονική Συρία. Μεταξύ άλλων, η Συμμαχία διαθέτει αεροσκάφη συντονισμού και παρακολούθησης AWACS, πολεμικά πλοία και αεροναυτικές δυνάμεις περιπολίας.

Πηγή: skai.gr