ΕΛΛΑΔΑ


ΕΙΤΗΣΕΕ: Η κυβέρνηση διαπράττει συνταγματική εκτροπή - Κατατέθηκε η τροπολογία για τις άδειες (pdf)

Το Σύνταγμα είναι σαφές ως προς την αρμοδιότητα του ΕΣΡ ως Ανεξάρτητης Αρχής - Η κυβέρνηση επιδιώκει να ελέγξει τους φορείς της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας με προφανώς μη νόμιμο τρόπο, τονίζει η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας,αντιδρώντας στην προαναγγελία κατάθεσης νομοθετικής διάταξης για τις τηλεοπτικές άδειες - Με τη μελέτη που επικαλείται η κυβέρνηση παραπλανά Βουλή, κόμματα και βουλευτές

 
Την εντονότατη αντίδραση της ΕΙΤΗΣΕΕ προκάλεσε η σημερινή ανακοίνωση δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια του έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου, ότι προτίθεται να καταθέσει νομοθετική διάταξη με την οποία θα ορίζεται, ότι οι τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις. Καθώς και ότι τη διαγωνιστική διαδικασία θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση, παρακάμπτοντας το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η Ένωση τονίζει ότι:

«Η Κυβέρνηση διαπράττει συνταγματική εκτροπή, επιδιώκοντας να ελέγξει με τόσο προφανώς μη νόμιμο τρόπο τους φορείς της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας μέσω τηλεόρασης. Παίρνει μια αρμοδιότητα που το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει ότι ανήκει σε μια Ανεξάρτητη Αρχή, για να κάνει "παιχνίδια εξουσίας"  με όρους αδιαφάνειας». 

«Ο κ. Πρωθυπουργός - υπογραμμίζει η ΕΙΤΗΣΕΕ - για να δικαιολογήσει την απόφασή του, έκανε λόγο για αντισυνταγματική εκτροπή που έχει προηγηθεί και τον αναγκάζει να προχωρήσει στην κίνησή του αυτή!»

«Ωστόσο - εξηγούν -  το Σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 15 παρ. 2 ορίζουν το πλαίσιο των παραπάνω, ξεκαθαρίζοντας ότι η αρμοδιότητα ανήκει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ως Ανεξάρτητη Αρχή». 

Επισημαίνουν δε ότι με «άκρως αυταρχικό και καθόλου τεκμηριωμένο τρόπο, η Κυβέρνηση αποφασίζει και διατάσσει ότι οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις, γιατί τόσες προφανώς εξυπηρετούν τις προθέσεις της».

Η ΕΙΤΗΣΕΕ κάνει ειδική αναφορά στη μελέτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, την οποία - όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση -  «η Κυβέρνηση εμφανίζει ταχυδακτυλουργικά» προκειμένου «να "τεκμηριώσει" την απόφαση αυτή, μια μελέτη, από την οποία υποτίθεται ότι προκύπτει η τεκμηρίωση ύπαρξης τεσσάρων μόνο τηλεοπτικών αδειών».

«Όμως, με τη μελέτη αυτή - υπογραμμίζει η Ένωση - η Κυβέρνηση παραπλανά το Κοινοβούλιο, τα κόμματα, τους βουλευτές.»

Απαριθμούν συγκεκριμένα:

«Τα πέντε λανθασμένα συμπεράσματα για τη Μελέτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας

Συμπέρασμα 1ο: Με την σημερινή τεχνολογία η Digea έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει 16 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας ή 48 κανονικής ευκρίνειας και στο μέλλον 54 και 150 αντίστοιχα.

Συμπέρασμα 2ο: Η μελέτη έχει ακόμα και αριθμητικά λάθη. Ενώ αναφέρει ότι η χωρητικότητα ενός πολυπλέκτη είναι 24.88 Mbit/s και η απαίτηση μίας ροής υψηλής ευκρίνειας είναι 8 Mbit/s, καταλήγει ότι χωρούν δύο ροές αντί για 3. Το συμπέρασμα των 4 προγραμμάτων βγαίνει μετά από αριθμητικά λάθη, λανθασμένες παραδοχές και λογικές υπερβάσεις.

Συμπέρασμα 3ο: Η μελέτη αναφέρει ότι σε κανένα κράτος της Ε.Ε δεν έχει γίνει διαγωνισμός για χορήγηση αδειών παρόχου περιεχομένου με δημοπράτηση ή άλλη διαδικασία. Για τον υπολογισμό του τιμήματος συγκρίνει με διαδικασίες για χορήγηση χρήσης φάσματος, κάτι που έχει ολοκληρωθεί στην Ελλάδα και έχει καταβληθεί τίμημα € 4.1 εκ ανά πολυπλέκτη. Δηλαδή η πρόταση είναι να πληρωθεί δύο φορές το ίδιο πράγμα.

Συμπέρασμα 4ο: Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι το τίμημα που έδωσε η Digea είναι υπερβολικό, τουλάχιστον διπλάσιο από την πρόταση της μελέτης

Συμπέρασμα 5ο: Δεν υπάρχει αξιολόγηση ή πρόταση για οικονομική βιωσιμότητα σταθμών».

«Ας πάψει λοιπόν η Κυβέρνηση την τακτική δημιουργίας φανταστικών εχθρών που δήθεν δεν θέλουν να μπει τάξη στο τοπίο», δηλώνουν τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ, τα οποία υπενθυμίζουν ότι «οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους επανειλημμένα, ώστε να ρυθμιστεί επιτέλους το τηλεοπτικό τοπίο, με διαφάνεια, υγιώς, απρόσκοπτα και βιώσιμα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον πλουραλισμό και την πολυφωνία των απόψεων, αλλά και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας».

«Κι αυτό είναι που η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί - επισημαίνουν -  ακριβώς για να μπορεί να ελέγχει και εκβιάζει τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Γι αυτό εφευρίσκει νομοθετικά εκτρώματα, για να μπορέσει να επιβάλει αυθαίρετα τους δικούς της κανόνες». 

Η ΕΙΤΗΣΕΕ καλεί τέλος την κυβέρνηση «αντί να μιλά απλώς για διαφάνεια και συνταγματική νομιμότητα, να κάνει πράξη τις αρχές που επικαλείται, και με διάλογο να μπουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο». 

«Δεν χρειάζεται να ανακαλυφθεί ο τροχός σε μια χώρα της Ευρώπης - καταλήγει με νόημα η Ένωση. Ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το προστατεύουν το Σύνταγμα και οι διεθνείς συνθήκες.»


Η μόνη αλήθεια για τη μελέτη είναι ότι τη ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση

Η μελέτη που επικαλείται το Μαξίμου είδε το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά από την εφημερίδα Αυγή και όπως επισημαίνεται από την ΕΙΤΗΣΕΕ, δεν ανταποκρίνεται σε όσα η κυβέρνηση ισχυρίζεται αλλά λέει τα ακριβώς αντίθετα, με αποτέλεσμα το Μαξίμου να εκτίθεται ανεπανόρθωτα για ακόμη μια φορά, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει τη συνταγματική εκτροπή με την οποία παρακάμπτει το ΕΣΡ ώστε να δώσει άδειες κατά βούληση σε φίλους. 

Η Ένωση υπογραμμίζει ότι η εκτίμηση - που περιλαμβάνεται στη μελέτη - περί τεχνικής δυνατότητας για 4 προγράμματα προκύπτει κατόπιν αριθμητικών λαθών και λογικών ακροβασιών, καθώς η πραγματικότητα είναι ότι η τεχνική δυνατότητα μετάδοσης υψηλής ευκρίνειας τηλεοπτικών προγραμμάτων ξεπερνά τα 50, κάτι που μάλιστα προκύπτει από τα ίδια τα τεχνικά στοιχεία που περιέχονται στη μελέτη.

Τέλος η ΕΙΤΗΣΕΕ καταδεικνύει ότι η ίδια η μελέτη του Ινστιτούτου Φλωρεντίας περιλαμβάνει τη ρητή παραδοχή ότι δεν μπορεί να προταθεί ακριβής αριθμός αδειών βάσει όρων οικονομικής βιωσιμότητας, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί του αντιθέτου.

Αργά το βράδυ και εκπρόθεσμα κατατέθηκε η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

Λίγο μετά τις 23:00 κατατέθηκε τελικώς η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία θα συμπεριληφθεί στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο αριθμός των αδειών ορίζεται σε τέσσερις υψηλής ευκρίνειας. Οι δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου θα έχουν δεκαετή διάρκεια ενώ η τιμή εκκίνησης θα καθορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Οικονομικών.

Σημειώνεται επίσης πως η ευθύνη για τη διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας περνά στη δικαιοδοσία του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

Δείτε την τροπολογία εδώ

 
Εντοπίστηκε σορός σε κάδο απορριμμάτων στον Κολωνό
Στο σημείο μεταβαίνουν άνδρες της ασφάλειας και ιατροδικαστής.
25.04.2017, 11:08
Στην έλλειψη πολιτικής βούλησης σκαλώνει η επιχείρηση αντιεξουσιαστικό ΚΕΠ
Το σχέδιο απομάκρυνσης του «αντιεξουσιαστικού ΚΕΠ», περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση τουλάχιστον τριών...
25.04.2017, 10:16
Επανεξετάζεται 2ο αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των Τούρκων αξιωματικών
Σήμερα εκδικάζεται το νέο αίτημα μόνο για τρεις από τους οκτώ Τούρκους
25.04.2017, 09:57
Ελάχιστοι οι πρόσφυγες που έχουν μετεγκατασταθεί από Ελλάδα - Ιταλία
Πρόταση για πρόστιμα σε όσες χώρες αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες - Σύμφωνα με την πρόταση, όσες χώρες...
25.04.2017, 09:27
Κοζάνη: Αγρότης νεκρός από ανατροπή τρακτέρ
Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν γεωργικός ελκυστήρας ανετράπη, στην περιοχή Κάτω Κώμη Κοζάνης, με...
24.04.2017, 23:28
Αποζημιώσεις για την αρμενική γενοκτονία απαιτούν πλέον οι Αρμένιοι
Με συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος και πορεία διαμαρτυρίας προς την τουρκική πρεσβεία κορυφώθηκαν το...
24.04.2017, 22:42
Ο Μπουτάρης κατηγορεί την Μητρόπολη για «ετσιθελική κατάληψη της ροτόντας»
Για «ετσιθελική κατάληψη της Ροτόντας» και «κατάφωρη παραβίαση της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού...
24.04.2017, 22:26
Με νόμο πλέον αντί υπουργικής απόφασης η αργία της Πρωτομαγιάς
Με νόμο πλέον αντί υπουργικής απόφασης η αργία της Πρωτομαγιάς. Τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας προβλέπει...
24.04.2017, 21:41
Συστήνεται Τμήμα Αντιμετώπισης Αδήλωτης Εργασίας
Πρόκειται για νέο τμήμα του Υπουργείου Εργασίας με στόχο όπως διατείνεται η ηγεσία του την πάταξη του...
24.04.2017, 21:33
Ξεκινούν την Τετάρτη οι εργασίες συντήρησης του θωρηκτού «Αβέρωφ»
Ξεκινούν από την Τετάρτη οι εργασίες συντήρησης στο θωρηκτό Γ. ΑΒΕΡΩΦ, στα ύφαλα και στα εξωτερικά...
24.04.2017, 21:22

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

Μποτιλιάρισμα

ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΛΩΜΟΥ ΕΩΣ ΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (καμία μεταβολή)