Ολλανδός Πρέσβης στον ΣΚΑΙ: Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την Ελλάδα

Απόλυτη προτεραιότητα της Ολλανδικής κυβέρνησης που αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους επόμενους έξι μήνες είναι το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο Ολλανδός Πρέσβης στην Αθήνα αναγνωρίζει πως η Τουρκία δεν συνεργάζεται για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ενώ δηλώνει πως στην Ελλάδα αυξάνεται ο αριθμός οικονομικών μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Συμφωνώ με τον κ. Μουζάλα ότι όλο και περισσότεροι μετανάστες δεν είναι πρόσφυγες […] βλέπουμε όλο και περισσότερους νεαρούς άντρες από το Μαρόκο ή την Αλγερία , χώρες που δεν είναι σε πόλεμο, να προσπαθούν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδας», δηλώνει ο Πρέσβης, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, έχουν ήδη προειδοποιήσει τους ευρωπαίους εταίρους.

Ως δείγμα συμπαράστασης, η Ολλανδία στέλνει 60 ειδικούς στη Χίο προκειμένου να ενισχύσουν το έργο των ελληνικών αρχών, που λειτουργούν στο νησί σε συνεργασία και με τη Frontex.

«Φυσικά και η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Η κρίση είναι ευρωπαϊκή, αν όχι παγκόσμια. Δεν είναι μόνο ελληνικό το θέμα και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο ολλανδός διπλωμάτης.

Κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Προεδρίας, ο κ. Veldkamp γνωστοποίησε πως η χώρα του θα δώσει εντός του 2016 1 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα, αλλά και 9 εκατ. ευρώ για τη δραστηριότητα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη χώρα μας.

Η Ολλανδία προτίθεται ακόμα να πάρει μέσα στον Φεβρουάριο 50 πρόσφυγες από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκατάστασης που έχει συμφωνηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Η Ελλάδα να παραδειγματιστεί από άλλες χώρες της ΕΕ στο ασφαλιστικό»

Στις προτεραιότητες της Ολλανδικής Προεδρίας βρίσκεται και η θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων Αθήνας-Βρυξελλών για το ασφαλιστικό. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Ολλανδός Πρέσβης υπογράμμισε τη σημασία να καταστεί το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο.

Ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο Caspar Veldkamp δηλώνει αισιόδοξος, κρατώντας παράλληλα στάση αναμονής καθώς οι ελληνικές προτάσεις εξετάζονται αυτή τη στιγμή από τους θεσμούς.

Καλεί τη χώρα μας να παραδειγματιστεί από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ήδη ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις στο πεδίο του ασφαλιστικού τους συστήματος, όπως η Γερμανία, η Ιταλία ή η Γαλλία.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να κάνουμε το συνταξιοδοτικό σύστημα βιώσιμο, και αυτό ισχύει τόσο για τους σημερινούς όσο και τους μελλοντικούς συνταξιούχους στην Ελλάδα», καταλήγει ο ολλανδός Πρέσβης.
Πηγή: Συνέντευξη στον Σταύρο Σαμουηλίδη