Δυο νεκρές γυναίκες μετά τα 6 Ρίχτερ στη Λευκάδα (upd)

Δυο νεκρές γυναίκες και τέσσερις τραυματίες, ανάμεσά τους δυο παιδιά, είναι ο έως τώρα απολογισμός από τον σεισμό 6 βαθμών που σημειώθηκε στις 9:10 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή 18 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας.

Το πρώτο θύμα είναι μια 60χρονη, η οποία έχασε τη ζωή στην Πόντη Βασιλικής στη Λευκάδα, όταν ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και προσέκρουσε σε τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.

Άλλη μία γυναίκα, 82 ετών, σκοτώθηκε στο χωριό Αθάνι, όταν κατέρρευσε το σπίτι της. Στο ίδιο χωριό έχουν καταρρεύσει τουλάχιστον τρία σπίτια και έχουν υποστεί ζημιές αρκετά άλλα.

Τέσσερις άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του νησιού, ένα αγόρι 12 ετών από το χωριό Βασιλική, μια γυναίκα 88 ετών από το χωριό Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. 

Μιλώντας στο σταθμό μας, ο αντιδήμαρχος Λευκάδας Μάρκος Νικητάκης είπε ότι έχουν σημειωθεί αρκετές ζημιές στο νότιο τμήμα του νησιού και μέχρι στιγμής η επικοινωνία είναι δύσκολη, οπότε είναι νωρίς για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα.

Όπως είπε, έχουν επίσης σημειωθεί κατολισθήσεις βράχων σε δρόμους στο νότιο τμήμα του νησιού. Μάλιστα, η πρόσβαση σε ορισμένες κατηφορικές περιοχές, όπως το Καλαμίτσι, έχει κλείσει λόγω της πτώσης των βράχων.

Έως τώρα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 30 μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο, μεγέθους 5,2 βαθμών, να καταγράφεται περίπου στις 10:30. Έχουν επίσης σημειωθεί και δυο δονήσει 4,1 Ρίχτερ. Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμης Λέκκας είπε ότι πρόκειται για αναμενόμενη σεισμική δραστηριότητα.

Στο νησί μεταβαίνει ο υφυπουργός Υποδομών Παναγιώτης Σγουριδης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη και τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα.

Το πλήγμα του Εγκέλαδου πιστεύεται πως οφείλεται στο σημαντικό ρήγμα Κέρκυρας-Λευκάδας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 12 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του βυθού.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλα τα νησιά του Ιονίου αλλά και μέχρι το Νέο Φάληρο, παρά το γεγονός ότι το επίκεντρο εντοπίζεται 285 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά από την Αθήνα.
Πηγή: skai.gr