Κως: Ένταση, συμπλοκή και μικροτραυματισμοί μεταναστών

Ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ μεταναστών στη Κω, νωρίτερα σήμερα, Σάββατο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Reuters Λευτέρης Καραγιαννόπουλος: οι μετανάστες που αδημονούν να μετακινηθούν από το νησί «πιάστηκαν στα χέρια» προσπαθώντας να προηγηθούν στη σχετική λίστα προτεραιότητας για την απόκτηση εγγράφων προσωρινής παραμονής στην Ελλάδα. 

Οι περίπου 50 μετανάστες Αφγανικής, Πακιστανικής και Ιρανικής καταγωγής συνεπλάκησαν έξω από το κεντρικό αστυνομικό τμήμα του νησιού, όπου περίμεναν προκειμένου να καταγραφούν στη λίστα για την απόκτηση εγγράφων προσωρινής παραμονής στην Ελλάδα. 

Ωστόσο λόγω 15Αύγουστου το τμήμα παρέμεινε σήμερα κλειστό, κάτι που οι παριστάμενοι δεν γνώριζαν. Αντίθετα φοβήθηκαν ότι ορισμένοι θα κατάφερναν να έχουν διακριτική μεταχείριση, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει διαμάχη και να προκληθούν ελαφριοί τραυματισμοί. 

Δεν υπήρξε παρέμβαση των ανδρών της αστυνομίας και του Λιμενικού, η παρουσία των οποίων πάντως ηρέμησε σύντομα τα πνεύματα.



Η αυξημένη ένταση οφείλεται και στο γεγονός ότι προτεραιότητα μετακίνησης δίδεται από τις ελληνικές αρχές στους Σύρους πρόσφυγες, όπως επιβάλλεται από το διεθνές δίκαιο, γεγονός που επιτείνει την αδημονία των οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι έχουν επίσης περάσει πολλά μέχρι να φθάσουν στο νησί.

Την ίδια στιγμή άδειο στέκει στο λιμάνι το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος  που έχει καταπλεύσει στην Κω προκειμένου να επιλυθεί έστω το ζήτημα στέγασης των μεταναστών. Η επιβίβασή τους αναμένεται να ξεκινήσει τα μεσάνυχτα.

Πηγή: skai.gr