Κλείσιμο

Καλύτερη εικόνα από τη μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα (upd3)

Συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία κατάσβεσης της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε γύρω στις 23:00 το βράδυ του Σαββάτου στην Πάρνηθα είναι η Πυροσβεστική, όπως καταδεικνύουν όσα είπε στον ΣΚΑΪ ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Παπαγεωργίου.

Μιλώντας λίγο πριν τις 3:00 τα ξημερώματα, ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως οι προσπάθειες των πυροσβεστών εστιάζονται σε δυο «στατικές» και «μικρές» εστίες στην περίμετρο της φωτιάς, στις περιοχές Πηγή και Μοναστήρι, καθώς επετεύχθη ο πρώτος μεγάλος στόχος, που ήταν να μην επιτραπεί στις φλόγες να περάσουν την οδό Μοναστηρακίου και να πλησιάσουν κατοικημένες περιοχές.

Επί τόπου επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 30 οχήματα και 22 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ στην προσπάθεια πυρόσβεσης συμμετέχουν και υδροφόρες του Δήμου Αχαρνών και άλλων δημοτικών και περιφερειακών υπηρεσιών.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής υπογράμμισε ότι το κύριο μέλημα πλέον είναι να διατηρηθεί η θετική εικόνα έως ότου να κινητοποιηθούν τα εναέρια μέσα, με το πρώτο φως της ημέρας, γύρω στις 5:30 το πρωί.

Θετική εικόνα είχε δώσει νωρίτερα, μιλώντας στον σταθμό μας, και ο εκπρόσωπος του Σώματος, αντιπύραρχος Νίκος Τσόγκας. επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή δεν απειλούνται σπίτια, με την Πυροσβεστική να έχει στείλει οχήματα σε όλους τους δρόμους της περιοχής ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και σπίτια.

Όπως δήλωσε ο στρατηγός Παπαγεωργίου, οι φλόγες βρίσκονται πλέον σε απόσταση 200 έως 300 μέτρων από ορισμένα οικήματα, τη στιγμή που νωρίτερα είχαν πλησιάσει ορισμένα κτήρια στην περιοχή Πηγή ακόμα και στα 100 μέτρα.

Η φωτιά έχει ουσιαστικά τεθεί σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο, δήλωσε στον ΣΚΑΪ λίγο πριν τις 3:00 ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, επικαλούμενος πληροφορίες που του έχουν δώσει άνδρες της πολιτικής προστασίας που συνεργάζονται με την Πυροσβεστική επί του πεδίου.

Συμπλήρωσε πως εφόσον οι άνεμοι δεν ενισχυθούν, η πυρκαγιά θα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο μόλις αρχίσει η δράση των εναέριων μέσων.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της Πυροσβεστικής. Οι ανταποκριτές του σταθμού μας που βρίσκονται στο σημείο μετέδιδαν εξαρχής πως πρόκειται για πολύ δύσκολη πυρκαγιά στην αντιμετώπισή της, καθώς η περιοχή όπου εκδηλώθηκε είναι δύσβατη, με πυκνή βλάστηση, τη στιγμή μάλιστα που η νύχτα καθιστά την προσπάθεια των πυροσβεστών ιδιαίτερα δύσκολη.

Στους δρόμους έχουν βγει ανήσυχοι εκατοντάδες κάτοικοι, με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής κ. Τσόγκα  όμως να καλεί όσους πολίτες δεν μπορούν να βοηθήσουν να μείνουν στα σπίτια τους, ώστε να μην δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών.

Οι τοπικές Αρχές επιβεβαίωσαν ότι δημοτικό πούλμαν βρίσκεται σταθμευμένο κοντά στα δυο μοναστήρια της περιοχής, προκειμένου να απομακρύνει τις περίπου 30 μοναχές (μερικές εκ των οποίων είναι κατάκοιτες) και τον ένα μοναχό που κατοικούν εκεί. Ως τώρα δεν έχει δοθεί εντολή εκκένωσης από τον αρμόδιο αξιωματικό, ούτε κρίνεται πως θα είναι απαραίτητο.
Πηγή: skai.gr