Καλύτερη εικόνα στα μεγάλα πύρινα μέτωπα (upd)

Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες σε περισσότερα από 50 πύρινα μέτωπα ανά τη χώρα θα δώσει η Πυροσβεστική, με τους ανέμους να έχουν αποδυναμωθεί και τους πυροσβέστες να σκοπεύουν πλέον να θέσουν υπό έλεγχο τα μαινόμενα μέτωπα, ώστε με το πρώτο φως της ημέρας (αν χρειαστεί) να δοθεί το τελικό «πλήγμα» από τα εναέρια μέσα.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και συντονισμός των ενεργειών για την έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις πυρκαγιές. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε, μεταξύ άλλων, να υπάρξει αυξημένη προσοχή στα δάση της Αττικής ενώ έκανε ειδική αναφορά στην Πεντέλη και την Πάρνηθα.

Η πιο καταστροφική φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λακωνία, όπου δυο μέτωπα μαίνονται στο βουνό ανάμεσα στην Καστάνια και το Λάχι, με την εικόνα πάντως να είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με το μεσημέρι.

Η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου με το φως του πρωινού, όταν θα είναι δυνατό να κινητοποιηθούν και πάλι τα εναέρια μέσα.

Νωρίτερα, οι φλόγες έφθασαν στις παρυφές της Νεάπολης, με τουλάχιστον 37 σπίτια να έχουν υποστεί ζημιές και να υπάρχουν πληροφορίες για καταστήματα που κάηκαν.

Στην περιοχή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ηλεκτροδότησης, καθώς έχουν καταστραφεί πυλώνες του δικτύου της ΔΕΗ, αλλά και προβλήματα υδροδότησης.

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν το γηροκομείο και το κέντρο υγείας Νεάπολης, το προσωπικό και οι ασθενείς του οποίου να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Μολάων. Σε ετοιμότητα είναι τα νοσοκομεία Σπάρτης και Γυθείου.

Το μεσημέρι εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί: Λάχι, Φαρακλό, Άγιος Νικόλαος και Παραδείσι, καθώς και μια παιδική κατασκήνωση στο Λάχι. Επίσης, περίπου 300 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν νωρίτερα σε παράλια του Αγίου Νικολάου, αλλά απομακρύνθηκαν από την περιοχή με πλοίο.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 130 πυροσβέστες, 51 οχήματα της πυροσβεστικής, 39 άτομα πεζοπόρο τμήμα και πέντε οχήματα ΟΤΑ.

Στο μέτωπο του Υμηττού και της Αργυρούπολης, η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση μετά από πολλές ώρες αγώνα από πυροσβέστες και εθελοντές. Κάτοικοι και τοπικοί φορείς μιλούν για πιθανότητα εμπρησμών.

Στον Καρέα κάηκε ένα εστιατόριο ενώ υπάρχουν πληροφορίες για μεγάλες ζημιές σε τέσσερα σπίτια. Στο Βύρωνα, κάηκε από τη φωτιά το μνημείο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά του 1998.

Στην περιοχή επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 70 οχήματα και 10 οχήματα ΟΤΑ. Μαζί τους βρίσκεται 15μελές πεζοπόρο τμήμα.

Σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα που δίνει η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στη Μαλακάσα και αρχικά πήρε γρήγορα διατάσεις. Πλέον, το μέτωπο της πυρκαγιάς που ταλαιπωρεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις είναι μόνο ένα, στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου.

Νωρίτερα η φωτιά πέρασε από το στρατόπεδο της περιοχής και πλησίασε οικήματα. Έχουν εκκενωθεί τρεις κατασκηνώσεις. Επιτόπου επιχειρούν 34 πυροσβέστες με 12 οχήματα της, 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Θετικές είναι οι εξελίξεις και στο μέτωπο της φωτιάς στη Χαλκίδα, η οποία βρίσκεται σε ύφεση από αργά το απόγευμα.
Πηγή: skai.gr