Κλείσιμο

Ιερώνυμος: Νεοφιλελεύθερη επιβράβευση της ανευθυνότητας το σύμφωνο συμβίωσης

“Νεοφιλελεύθερη επιβράβευση της ανευθυνότητας στις διαπροσωπικές σχέσεις που τις υποβιβάζει σε απλή συναλλαγή” χαρακτηρίζει το σύμφωνο συμβίωσης ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

Έχοντας την εξουσιοδότηση της Ιεράς Συνόδου, στην επιστολή του ο κ. Ιερώνυμος αναφέρει ότι το σύμφωνο συμβίωσης αλλοιώνει την ίδια την οικογένεια, θεσπίζοντας την "εξώγαμη" οικογένεια. "Η ύπαρξη οικογένειας δεν αφορά μόνο τα άτομα, την ελευθερία και την ιδιωτικότητά τους, αλλά είναι θέμα συντήρησης του οικογενειοκεντρικού χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας" εξηγεί.

Επιπλέον, ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης “αν καθιστώντας θεσμό του κράτους την 'ομοφυλοφιλική συμβίωση' η Πολιτεία είναι έτοιμη να προχωρήσει και στο επόμενο βήμα της 'ομοφυλοφιλικής οικογένειας', καθώς δεδηλωμένος στόχος του οργανωμένου ακτιβισμού δεν είναι μόνο η νομική αναγνώριση της συμβιώσεως, αλλά περαιτέρω η κατοχύρωση δικαιώματος για από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας παιδιών (μέσα από υιοθεσίες, παρένθετες μητέρες κ.λπ.) από ομόφυλα ζευγάρια”.

Ο αρχιεπίσκοπος χαρακτηρίζει το σύμφωνο “σκαιά απομίμηση του γάμου" σημειώνοντας ότι, αν και το σύμφωνο διαφημίζεται ως νομοθετική πρόοδος, ουσιαστικά αποτελεί οπισθοδρόμηση στη ρωμαϊκή εποχή και στον θεσμό της 'παλλακείας'”.

Ο προκαθήμενος της εκκλησίας διερωτάται τι διαπαιδαγώγηση παίρνουν οι πολίτες από ένα νομοθέτημα και τι ηθικό μήνυμα λαμβάνουν όταν το κράτος θεσπίζει ένα νομικό υποκατάστατο του μυστηρίου του γάμου, μια δήθεν “ελαφρά μορφή” του, που έχει όμως όλες τις συνέπειες του γάμου.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει ότι ήδη από το 2008 η Ιερά Σύνοδος έχει εκφράσει κάθετη αντίθεση συνολικά για το σύμφωνο συμβίωσης.
Πηγή: skai.gr