Κλείσιμο

Καταψήφισε η Ραχήλ Μακρή την τοποθέτηση Ταγματάρχη στην ΕΡΤ

Μια αρνητική κυβερνητική ψήφο, αυτή της Ραχήλ Μακρή, και μια αντικατάσταση του βουλευτή Θανάση Πετράκου που αντιδρούσε, μετράει ήδη η επιλογή της κυβέρνησης για το ΔΣ της ΕΡΤ που συναντά αντιδράσεις σε εσωκομματικό επίπεδο.

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η Ραχήλ Μακρή, μετά από ένα μπαράζ ερωτήσεων που διήρκεσαν πάνω από μισή ώρα, καταψήφισε τον προτεινόμενο για τη θέση του διευθύνοντος Συμβούλου στην ΕΡΤ Λάμπη Ταγματάρχη, εκτιμώντας ότι δεν είναι επαρκής με βάση τα δείγματα που είχε δώσει κατά την προηγούμενη θητεία του στην ΕΡΤ και λέγοντας πως αν ήταν σε πολυεθνική θα τον είχαν απολύσει.

Η αιτιολόγηση της αρνητικής ψήφου της κ. Μακρή περιελάμβανε και σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «εισηγούμαι αρνητικά για τη διεύθυνση της ΕΡΤ για να υπερασπιστώ όλους έλληνες πολίτες αλλά και κυβέρνηση από μελλοντικές λανθασμένες επιλογές».

Η κ. Μακρή καταψήφισε και την προτεινόμενη για το ΔΣ της ΕΡΤ σκηνοθέτη κ. Ελισάβετ Παπκωνσταντίνου με την αιτιολογία ότι δεν πείστηκε από την αρνητική απάντηση που της δόθηκε στο ερώτημα αν η κ. Παπακωνσταντίνου είναι βαφτισιμιά του κ. Ταγματάρχη.

Σε φορτισμένο κλίμα άρχισε η συζήτηση

Η συζήτηση άρχισε με μια ώρα καθυστέρηση και σε φορτισμένο κλίμα – κυρίως λόγω του παρασκηνίου που προηγήθηκε και των εσωκομματικών ενστάσεων. Εξ αρχής καταγράφηκε η αντικατάσταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου από το συνάδερφό του Σωκράτη Φάμελο καθώς ο πρώτος είχε διατυπώσει τη διαφωνία με το διορισμό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του κ. Λάμπη Ταγματάρχη.

Κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, απαντώντας και στη χθεσινή επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός από το συνδικαλιστή της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη, σημείωσε ότι « ακούστηκαν ορισμένες συνδικαλιστικές φωνές που καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι απαξιωτικές κριτικές».

Ξεκαθάρισε ότι με το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ η κυβέρνηση δεν ήρθε να αποκαταστήσει «απλώς ένα εργασιακό δικαίωμα», αλλά «το δικαίωμα της κοινωνίας στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση».

«Αυτός ήταν ο κύριος οδηγός και νομίζω ότι τα πρόσωπα που είναι εδώ μπορούν να υπηρετήσουν αυτή την επιλογή», είπε ο αρμόδιος υπουργός, ενώ επιχειρώντας να κάμψει τις αντιδράσεις στο πρόσωπο του κ. Λάμπη Ταγματάρχη υπενθύμισε ότι επί των ημερών του (του κ. Ταγματάρχη) υπήρξε πλεόνασμα στην ΕΡΤ ύφους 70 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ο κ. Παππάς απευθύνθηκε και στην «εσωκομματική αντιπολίτευση» που δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα, για τις επιλογές στο Δ.Σ. της ΕΡΤ, λέγοντας ότι πρέπει «τις επιλογές να τις δούμε ενταγμένες σε ένα πλαίσιο υπεράσπισης της πολιτικής και της δημοκρατίας, στις οποίες όλοι πρέπει να συμβάλλουμε υπεράνω των πολιτικών μας διαφωνιών».

Από την πλευρά της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία ανήκει στους βουλευτές που διαφωνούν με την επιλογή Ταγματάρχη ανταπάντησε στον υπουργό ότι στο πλαίσιο της αγωνίας «να αποκατασταθεί και το εργασιακό δικαίωμα και της ελεύθερης και ακηδεμόνευτης ενημέρωσης, κινούμαστε σε όλες μας τις τοποθετήσεις ακριβώς από αυτή την αγωνία».

Βαριές δηλώσεις Τσακνή και Ταγματάρχη

«Εδώ είμαστε για να μας κρίνετε και να μας αντικαταστήσετε αν δεν κάνουμε αυτά που λέμε», απάντησε στους επικριτές του ο προτεινόμενος για τη θέση του διευθύνοντος Συμβούλου Λάμπης Ταγματάρχης.

Από την πλευρά, ο υποψήφιος για την προεδρία της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής κατά την τοποθέτησή του χαρακτήρισε «τιμητική» για τον ίδιο την πρόταση και εξήγησε ότι αποδέχτηκε την πρόταση «ως μια ουτοπική πρόκληση που βαρύνεται από το παγκοσμίως πρωτοφανές πραξικόπημα του Ιουνίου του 2013».

Ο κ. Τσακνής δήλωσε επίσης ότι «το νέο ΔΣ πρέπει να βρει τρόπο να αποκαταστήσει το περί δικαίου αίσθημα» και μεταξύ άλλων προανήγγειλε ότι «κανένας διπλοθεσίτης δεν θα υπάρξει στην ΕΡΤ τη στιγμή που υπάρχουν 1,5 εκατ άνεργοι» καθώς και «κανένα μπιλιέτο υπουργού θέλω να πιστεύω ότι θα φτάσει στο γραφείο μου αλλά και να φτάσει θα έχω ένα μεγάλο καλάθι των αχρήστων» δεσμευόμενος για την ανεξαρτησία της ΕΡΤ και σημειώνοντας «δεν θα είμαι ένας πρόεδρος που θα φροντίζω να περνάει η γραμμή της κυβέρνησης».
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου