Καταπέλτης η εισαγγελέας εναντίον του Παπακωνσταντίνου

Καταπέλτης ήταν η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η εισαγγελέας επέρριψε προσωπικά τις ευθύνες για τις αλλοιώσεις που εντοπίστηκαν στη λίστα Λαγκάρντ στον πρώην υπουργό, αναλύοντας τις πραγματογνωμοσύνες που διενεργήθηκαν και αξιολογώντας τα αρχεία που ανοίχτηκαν από τη λίστα.

Κατά την εισαγγελέα, ο κ. Παπακωνσταντίνου άνοιξε πολλές φορές τα αρχεία της λίστας και μόνον αυτός μπορούσε να ξέρει ότι τα ονόματα Ρωσώνης και Συκιαρίδης αντιστοιχούσαν σε συγγενικά του πρόσωπα (σύζυγοι των πρώτων εξαδέλφων).

Η εισαγγελέας υποστήριξε πως μόνον ο πρώην υπουργός γνώριζε ότι στη λίστα υπάρχουν καταθέτες με μεγάλα ποσά και αυτός είναι εκείνος που άνοιξε και τα σχετικά αρχεία, όπως για παράδειγμα το αρχείο με την κατάθεση των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Ούτε ο Διώτης, ούτε ο Βενιζέλος τα ήξεραν αυτά. Ποιοι έχουν τα μεγαλύτερα ποσά», είπε η εισαγγελέας.

Ειδικότερα, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στις πραγματογνωμοσύνες που έγιναν στα επίμαχα αρχεία της λίστας Λαγκαρντ και τόνισε ότι από αυτές προέκυψαν 24 ανοίγματα στη λίστα που έγιναν το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου του 2010 όταν η λίστα ήταν στα χέρια του κατηγορούμενου υπουργού, κάτι που ίδιος αρνείται, όπως επίσης και σε άλλα ανοίγματα της λίστας. Συνολικά ανοίχτηκαν 58 αρχεία.

H εισαγγελέας ανέφερε ένα προς ένα τα 58 αρχεία που ανοίχτηκαν και επεσήμανε ότι πολλά από αυτά ανήκαν σε ονόματα όπως Παπανδρέου, ένα Παπακωνσταντίνου, και άλλα με άλλα ονόματα, αλλά και αρχεία με τα μεγαλύτερα ποσά. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε ο λογαριασμός με τα 500 εκ. δολάρια.

«Όλα αυτά, τόνισε η εισαγγελέας, παραπέμπουν σε στοχευμένη αναζήτηση από τον χρήστη που έκανε τα ανοίγματα και διερωτήθηκε: «Ποιος άλλος εκτός από τον κατηγορούμενο θα μπορούσε να ανοίξει αρχεία με τα ονόματα Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου; Ποιος άλλος εκτός από τον ίδιο και τον συνεργάτη του Αγγελόπουλο ήξερε ποια ήταν τα μεγαλύτερα ποσά; Ούτε ο κ. Διώτης ούτε ο κ. Βενιζέλος. Μόνον εκείνος, ο κατηγορούμενος, ήξερε ποιοι είχαν τα μεγαλύτερα ποσά. Και τώρα λέει ότι κάποιος του φύτεψε τις αλλοιώσεις...»

Πρόσθεσε δε με νόημα: Ποιος άλλος από τον ίδιο τον κατηγορούμενο ήξερε ότι οι Συκιαρίδης και Ρωσώνης, που ήταν καταθέτες της λίστας, ήταν σύζυγοι των πρώτων εξαδέλφων του πρώην υπουργού»;
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου