Κλείσιμο

Δίκη Παπακωνσταντίνου: Κατέθεσε ο Στασινόπουλος για τη λίστα Λαγκάρντ

Με την κατάθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, συνεχίζεται στο ειδικό δικαστήριο η δίκη του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου που κατηγορείται για τους χειρισμούς του στη λίστα Λαγκάρντ.

Στο ειδικό δικαστήριο εξετάστηκε ήδη σήμερα ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Στέλιος Στασινόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι επί των ημερών του και μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, έφτασε από τη Γαλλία νέο αντίγραφο της λίστας.

Από τη σύγκριση του αντιγράφου με την παλιά λίστα, βρέθηκε η αφαίρεση τριών αρχείων με λογαριασμούς συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού Παπακωνσταντίνου.

Ο Στασινόπουλος ανέφερε ότι ο ίδιος σε κάθε περίπτωση και χωρίς υπουργική εντολή θα διερευνούσε το περιεχόμενο της λίστας ενώ αναφερόμενος στα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι η Μαργαρίτα Παπανδρέου, μητέρα του πρώην πρωθυπουργού ήταν στη λίστα, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν προέκυψε από τον έλεγχο και ότι «δυστυχώς η κα Παπανδρέου διασύρθηκε».

Ο έως πρότινος επικεφαλής του ΣΔΟΕ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν επί των ημερών του για να έρθει στη χώρα μας από τη Γαλλία νέο αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ προκειμένου να γίνει η σύγκριση με την παλιά για να διαπιστωθεί ότι έλειπαν τα αρχεία με τους λογαριασμούς συγγενών Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Στασινόπουλος αναφέρθηκε στο πως ήρθε η νέα λίστα και πως διαπιστώθηκε, για πρώτη φορά, η αφαίρεση των αρχείων των συγγενών του πρώην υπουργού.

"Έφτιαξα είπε, αντίγραφο της νέας λίστας που έφθασε από τη Γαλλία και το έδωσα στον κ. Πεπόνη. Το πρωτότυπο το έδωσα περιφερειακή διεύθυνση προς επεξεργασία. Για πρώτη φορά ακούσαμε ότι η λίστα είχε 2062 αρχεία. Το μάθαμε μόλις κάναμε το αντίγραφο από τη νέα λίστα που μας ήρθε από τη Γαλλία. Εκεί διαπιστώθηκε ότι η λίστα είχε παραπάνω αρχεία από όσα είχε η παλιά. Είχε παραπάνω τρία αρχεία δεν ξέραμε ποιά αρχεία, στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ήταν τα αρχεία των συγγενών Παπακωνσταντίνου".

Στη συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις έρευνες που έγιναν για τους λογαριασμούς των συγγενών Παπακωνσταντίνου και στις δυσκολίες που υπήρχαν για να ελεγχθούν οι λογαριασμοί που ήταν στη λίστα Λαγκάρντ. Τελικώς, όπως ανέφερε ο μάρτυρας, κατέληξε ο έλεγχος των συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού για να σημειώσει με νόημα ότι οι έλεγχοι ήταν εξαιρετικά δύσκολοι καθώς, όπως είπε " ξέρετε τί γίνεται όταν ελέγχονται τόσοι λογαριασμοί από το 1997 και δώθε";

Πρόεδρος: Δεν υπάρχει περίπτωση για κάποιους από αυτούς τους συγγενείς η άλλους καταθέτες της λίστας να δικαιωθούν από τα δικαστήρια;
Στασινόπουλος: Δεν αποκλείεται. Όμως όσοι ελέγχονται διότι είναι μεγάλα ποσά και πάντα προσφεύγουν.
Πρόεδρος: Ποιός είχε το μεγαλύτερο ποςό;
Στασινόπουλος: Υπήρχε κάποιος διαχειριστής ενός φάντ που διέθετε 500 εκ. δολάρια αλλά δεν ξέρω τι έγινε από τους ελέγχους.
Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου: Πότε τελείωσε ο έλεγχος για τους συγγενείς Παπακωνσταντίνου;
Στασινόπουλος: Σχετικά γρήγορα, μόλις ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στάλθηκανν τα στοιχεία στον οικονομικό ειςαγγελέα, τον Ιούνιο του 2013.
Εισαγγελέας: Πως γίνεται και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ακόμα, ενώ εσείς ενεργήσατε γρήγορα, ακόμα ο ελεγχος;
Στασινόπουλος: Οφειλε να έχει ολοκληρωθεί.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε γενικά στους ελέγχους της λίστας Λαγκάρντ σημειώνοντας πως περί τους 900 λογαριασμούς ήταν μηδενικοί, για να προσθέσει ότι από δειγματοληπτικούς ελέγχους προέκυψε ότι και οι μηδενικοί λογαριασμοί υπέκρυπταν φορολογητέα ύλη. Για αυτό, υποστήριξε ο μάρτυρας, ότι πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι λογαριασμοί. Όπως για παράδειγμα και ο κ. Ρωσώνης σύζυγος της μιας εξαδέλφης Παπακωνσταντίνου που εμφάνιζε μηδενικό λογαριασμό στη λίστα αλλά βρέθηκαν όμως για αυτόν ποσά για φορολόγηση.

Εισαγγελέας Δημητρίου: Το ποσό για τα 500 εκ. δολάρια το ερευνήσατε;
Στασινόπουλος: Ελέγχθηκε σίγουρα αλλά δεν ξέρω τα αποτελέσματα του ελέγχου.
Αρεοπαγίτης Κων. Τσόλας. Αν σας είχε έρθει η λίστα θα κάνατε έλεγχο η θα ήταν απαραίτητο να σας δοθεί εντολή;
Στασινόπουλος: Όχι αν είχα τέτοια στοιχεία, δεν χρειάζομαι κάτι. Ακόμα και αν δεν είχε πρωτόκολλο, θα το έβαζα εγώ.
Πρόεδρος: Αν σας την έδιναν τη λίστα χέρι με χέρι θα έπρεπε να κάνετε έλεγχο;
Στασινόπουλος. Ναι θα έκανα. Δεν ξέρω κάποια διάταξη νόμου που να με απαγορεύει.
Σύμβουλος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελαροπούλου: Μας είπατε ότι μέχρι έχουν ελεγχθεί μόνο 50 λογαριασμοί από τη λίστα. Για ποιό λόγο;
Στασινόπουλος: Είχαμε πολύ λίγα άτομα γιατί μέχρι το 2010 ο νόμος δεν επέτρεπε την άρση του φορολογικού απορρήτου παρά μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Έτσι δεν υπήρχε ο κατάλληλος μηχανισμός στο υπουργείο Οικονομικών για τέτοιας έκτασης ελέγχους. Για αυτό οι έλεγχοι ότι ήταν - και είναι- πάρα πάρα πολλοί δύσκολοι.
Εισαγγελέας Γεώργιος Μπόμπολης: Αν πέρνατε εσείς αντί του Διώτη το cd τι θα κάνατε;
Στασινόπουλος: Θα έκανα έλεγχο.





Πηγή: skai.gr-Ιωάννα Μάνδρου