Κλείσιμο

Κατάθεση στενού συνεργάτη του Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ

Με την κατάθεση του Γιώργου Αγγελόπουλου,που διετέλεσε στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για θέματα πληροφορικής, συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η δική του πρώην υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο για της υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο μάρτυρας θεωρείται
από τους πλέον κρίσιμους, καθώς ήταν το πρόσωπο που πήρε από τον πρώην υπουργό το CD με τη λίστα Λαγκάρντ και έλαβε την εντολή να εντοπίσει τους καταθέτες με τα μεγαλύτερα ποσά προκειμένου να ξεκινήσει έλεγχος.

Ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε με λεπτομέρειες πως ξεκίνησε την έρευνα στα αρχεία της λίστας τα οποία προσδιόρισε σε πάνω από 2000 χωρίς να μπορεί να θυμηθεί πόσα ακριβώς ήταν.
Η δουλειά του κράτησε όπως είπε κράτησε για μία εβδομάδα και ο ίδιος προκειμένου να είναι σίγουρος για τη δουλειά που θα έκανε, αντέγραψε το σύνολο των αρχείων της λίστας στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του και έβαλε το επίμαχο CD στο συρτάρι του γραφείου του που ήταν πάντα κλειδωμένο.

Μόλις τελείωσε παρέδωσε το CD στον υπουργό και τη λίστα με είκοσι περίπου καταθέτες στους οποίους είχε εντοπίσει τα μεγαλύτερα ποσά, μεταξύ των οποίων, κατάθεση περί τα 500 εκατ. δολάρια.

Πρόεδρος. Ποια ήταν η μεγαλύτερη κατάθεση που είδατε;
Μαρτυράς. Πεντακόσια εκατομμύρια δολάρια.
Πρόεδρος. Οι άλλοι τι καταθέσεις είχαν;
Μάρτυρας. Είκοσι εκατομμύρια δολάρια'
Πρόεδρος. Φτωχαδάκια οι υπόλοιποι.

Την επίμαχη λίστα ο Γ. Αγγελόπουλος είπε ότι του την έδωσε ο πρώην υπουργός το τελευταίο διάστημα του 2010. Όταν τον ενημέρωσε για το αποτέλεσμα των ερευνών του προκειμένου να εντοπιστούν τα μεγαλύτερα ποσά, ενημέρωσε και για το σύνολο των ποσών της λίστας που ανέρχονταν, όπως είπε ο μάρτυρας, σε 2 δισ. δολάρια.

Μετά ταύτα όπως είπε ο κ. Αγγελόπουλος, μόλις παρέδωσε το CD στον υπουργό, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου του έδωσε εντολή να διαγράψει ότι είχε αντιγράψει στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του, όπως και έγινε.

"Διάγραψέ το" φέρεται να είπε ο υπουργός στον Αγγελόπουλο, αναφερόμενος στο σκληρό δίσκο και ότι είχε γράψει από τα αρχεία της λίστας εκεί.

Ο Γ. Αγγελόπουλος τότε δεν γνώριζε τίποτα για λίστα Λαγκαρντ. Συνέδεσε τη δουλειά που είχε κάνει μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο μάρτυρας μαλιστα ήταν κατηγορηματικός ότι επέστρεψε το πρωτότυπο CD, το οποίο όπως είναι γνωστό δεν υπάρχει πλέον στη δικογραφια.

Εισαγγελέας. Κρατήσατε το υλικό μήπως ο υπουργός το χάσει και σας το ζητήσει;
Μαρτυράς. Όχι δεν το κράτησα. δεν τα κρατούσα. Το έσβησα. Με το κλασικό delete.
Εισαγγελέας. Αν υπήρχε ο υπολογιστής θα μπορούσε να βρεθεί το αρχείο;
Μαρτυράς. Θα μπορούσε. Πήγα με εισαγγελέα για να αναγνωρίσω τον υπολογιστή αλλά δεν τον βρήκα.
Εισαγγελέας. Αν το βρίσκατε τον υπολογιστή θα είχαν όλα απαντηθεί και δεν θα φθάναμε εδώ σήμερα. Δεν θα ξόδευε η Πολιτεία τόσο λεφτά για αυτή την υπόθεση. Διότι ξοδεύτηκαν πολλά λεφτά. Πιο πολλά από όσα βρέθηκαν στη λίστα...
Αρεοπαγίτης Τσόλας. Υποδεικνύει στον μάρτυρα ένα CD, παρόμοιο με εκείνο που είχε τη λίστα Λαγκάρντ.
Μάρτυρας. Δεν μπορώ να θυμηθώ.


Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάνδρου