Θορυβημένος με όσα αντίκρισε στην Αμυγδαλέζα ο Γιάννης Πανούσης

Έντονα θορυβημένος με όσα αντίκρισε στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ο οποίος επισκέφθηκε νωρίτερα το Σάββατο τις εγκαταστάσεις, με αφορμή την αυτοκτονία 28χρονου Πακιστανού κρατούμενου, ο οποίος κρεμάστηκε την Παρασκευή το βράδυ σε κοντέινερ.

Ο κ. Πανούσης είπε ότι δεν πίστευε στα μάτια του για τις συνθήκες κράτησης και διαμονής των αλλοδαπών, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν έχει να κάνει με την συμπεριφορά και την στάση των αστυνομικών, η οποία είναι σωστή, αλλά με την σύλληψη της δημιουργίας τέτοιων κέντρων.

Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε την άμεση κατάργηση όλων των Kέντρων Kράτησης και την αντικατάστασή τους από Aνοιχτά Kέντρα Φιλοξενίας, μέτρο το οποίο θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ημέρες, αφού ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες μεταξύ των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Δημόσιας Τάξης.

Ο υπουργός, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στο Κέντρο Κράτησης, ανέφερε χαρακτηριστικά «ήρθα να εκφράσω την λύπη και την θλίψη του υπουργείου και της κυβέρνησης. Όμως τώρα εκφράζω την ντροπή μου, όχι ως υπουργού, αλλά ως ανθρώπου, ως εκπροσώπου ενός πολιτισμού».



«Δεν είναι εικόνα μιας ευρωπαϊκής χώρας και μιας χώρας που σέβεται τον άνθρωπο», τόνισε ο κ. Πανουσης και υπογράμμισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι πρέπει να αλλάξουν άμεσα. «Κέντρα Κράτησης τέλος», είπε ο κ. Πανούσης, σημειώνοντας ότι με την αλλαγή σε Ανοιχτά Κέντρα Φιλοξενίας και τις αλλαγές στο όλο σύστημα που θα γίνουν σε συνεργασία με την υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, θα εξασφαλιστούν συνθήκες ανθρώπινες στους αλλοδαπούς.

«Ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα, αλληλεγγύη», επισήμανε ο κ. Πανούσης, ο οποίος είπε ότι δεν μιλάει μόνο ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης. «Είμαστε όλοι εδώ, τα κόμματα, οι φορείς, όλη η Ελλάδα. Και η Ελλάδα δεν αντέχει μια τέτοια εικόνα, θα τα αλλάξουμε όλα», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός.

Στην Αμυγδαλέζα μετέβησαν από το πρωί, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων. Μετά την επίσκεψη του κ. Πανούση αποχώρησαν και τα μέλη του ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό), που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Την άμεση κατάργηση των στρατοπέδων κράτησης, όπως τα χαρακτηρίζουν ζητούν από την πλευρά τους οι Οικολόγοι Πράσινοι. «Όχι άλλος νεκρός στα σύγχρονα κολαστήρια» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ένας ακόμη μετανάστης έθεσε τέλος στη ζωή του στη χώρα μας, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη Τετάρτη, είδηση που έγινε γνωστή λίγες μόνο ώρες μετά την αυτοχειρία στην Αμυγδαλέζα. 
Πηγή: skai.gr