Στους 181 οι επιβεβαιωμένοι Έλληνες διασωθέντες του πλοίου - Οι νέες λίστες με τα ονόματα

Γραμμές ενημέρωσης: 213 137 1042 και 213 137 1036

Στους 181 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι έλληνες διασωθέντες του Norman Atlantic σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του λιμενικού Νίκο Λαγκαδιανό. Όπως ανέφερε ο κ. Λαγκαδιάνος 95 Έλληνες διασωθέντες βρίσκονται σε δυο ιταλικά πλοία, το San Giorgio και το Luigi Durand de la penne (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), ενώ 86 έχουν επιβιβαστεί σε ελληνικό έδαφος. Στις 2 θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Μέχρι στιγμής, στο μοιραίο πλοίο έχει διαπιστωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι, δυο εκ των οποίων Έλληνες οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν. Νεκροί και δύο αλβανοί ναυτικοί κατά την επιχείρηση ρυμούλκησης του Norman Atlantic.

Στην Ιταλία μεταβαίνει ανώτερος αξιωματικός του λιμενικού σώματος προκειμένου να διαλευκανθεί το αλαλούμ σχετικά με τον αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο. 

Παράλληλα, η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει ήδη έτοιμες δύο εκπαιδευμένες ομάδες, αν ζητηθεί από την ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο διερεύνησης των χώρων του πλοίου προκειμένου να διερευνήσουν για τυχόν αγνοούμενους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ιταλικών αρχών, στο φλεγόμενο σκάφος επέβαιναν 475 άνθρωποι. Διασώθηκαν 425, δέκα βρέθηκαν νεκροί ενώ αγνοούνται 40, εκ των οποίων οι 32 είναι Έλληνες υπήκοοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στους δέκα νεκρούς επιβάτες περιλαμβάνεται και το όνομα δεύτερου Έλληνα υπηκόου.

Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος της ναυλώτριας εταιρείας, που κλήθηκε στο υπουργείο προκειμένου να ενημερώσει για τον κατάλογο των επιβαινόντων επίσης ανέφερε ότι 475 επιβάτες και πλήρωμα επέβαιναν στο Norman Atlantic.



Η ΑΝΕΚ, με επίσημη ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι τρία άτομα που φέρονταν ως επιβάτες στον κατάλογο επιβατών του Norman Atlantic, τελικώς δεν ταξίδεψαν, ενώ ένα άτομο (σύζυγος μέλους πληρώματος) που δεν είχε καταγραφεί, διαπιστώθηκε ότι επέβαινε επί του πλοίου. Επιπροσθέτως, ένα μέλος του πληρώματος λόγω διανυκτέρευσης δεν επιβιβάστηκε στο πλοίο. Ως εκ τούτου σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία ο αριθμός των επιβαινόντων, κατά τον απόπλου, ανερχόταν σε 475 άτομα εκ των οποίων 55 άτομα είναι πλήρωμα, οι οποίοι σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας είναι όλοι καλά στην υγεία τους, ωστόσο πληροφορίες από την Ιταλία κάνουν λόγο για ανακριβή έως πλαστό κατάλογο.

Ποινική δίωξη για πολλαπλή ανθρωποκτονία από αμέλεια, ναυάγιο από αμέλεια, και πρόκληση τραυμάτων από αμέλεια άσκησε στο μεταξύ η ιταλική δικαιοσύνη στον πλοίαρχο του Norman Atlantic Aρτζίλιο Τζακομάτσι και τον ιδιοκτήτη του πλοίου Κάρλο Βιζεντίνι, μετά τη ναυτική τραγωδία, ενώ το πρωί ανακοινώθηκε ότι δύο εκ των δέκα νεκρών είναι Έλληνες.

Το πλοίο βρίσκεται στη βραχονησίδα Σάσωνα κοντά στην Αυλώνα όπου θα αξιολογηθεί το αξιόπλοο, και από εκεί και έπειτα θα αποφασιστεί αν θα ρυμουλκηθεί στις ιταλικές ή τις αλβανικές ακτές.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ