Μαρτυρία σοκ από διασωθείσα: Συνάδελφοί μου πέθαναν στο γκαράζ του πλοίου (upd4)

Επιπλέον γραμμές ενημέρωσης για συγγενείς: 213 1371042 – 213 1371036

«Τρεις συνάδελφοι μου είναι νεκροί», ήταν η μαρτυρία σοκ στην οποία προέβη μια διασωθείσα της τραγωδίας του Norman Atlantic στην Ελευσίνα, λίγο μετά την προσγείωση του C-130 που μετέφερε 43 διασωθέντες.

Περιγράφοντας τον εφιάλτη που έζησε, η διασωθείσα επαγγελματίας οδηγός κατήγγειλε στα ΜΜΕ ότι κανείς δεν ειδοποίησε τους επιβάτες, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι τρεις συνάδελφοί της είναι νεκροί γιατί κοιμούνταν μαζί με τα αυτοκίνητά τους στο γκαράζ του πλοίου όπου ξέσπασε η φωτιά.

Στην Ελλάδα μεταφέρθηκαν τη Δευτέρα συνολικά 112 διασωθέντες από την τραγωδία του Norman Atlantic. Tη Δευτέρα κατέπλευσε στην Ηγουμενίτσα το πλοίο Cruise Europa με 69 πολίτες, ενώ κατά τις 10 το βράδυ προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας και το C-130.









Δέκα νεκροί είναι ο νεότερος θλιβερός απολογισμός των θυμάτων του Norman Atlantic, σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή. Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι ανέσυρε από τη θάλασσα ακόμη δυο νεκρούς. 

Την ίδια στιγμή, επιτείνεται η σύγχυση για τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο, με τις ελληνικές και ιταλικές αρχές να ανακοινώνουν διαφορετικά στοιχεία.

Η ελληνική πλευρά επικαλείται νεότερα στοιχεία από την ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ Lines, και κάνει λόγο για 475 επιβαίνοντες, (425 επιβάτες - 55 άτομα πλήρωμα) μετά από νέα επικοινωνία της εταιρείας με το υπουργείο Ναυτιλίας. 

Από την πλευρά τους, οι Ιταλοί μειώνουν τον αριθμό των επιβαινόντων στους 458. 427 είναι οι διασωθέντες σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές.  



"Δεν είμαστε σίγουροι για τον αριθμό των αγνοουμένων" παραδέχθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας Μαουρίτσιο Λούπι.

O Mαουρίτσιο Λούπι εξήγησε μάλιστα ότι ορισμένοι από τους διασωθέντες δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιβαινόντων. "Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των επιβατών", είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Με τη σειρά της, η υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι είπε ότι η έρευνα για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων συνεχίζεται αν και η επιχείρηση για την εκκένωση του πλοίου έχει ολοκληρωθεί.

Από την πλευρά της Αθήνας, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τις ιταλικές αρχές τη λίστα των διασωθέντων επιβατών.

«Είχαμε συμφωνήσει σε επαφές που είχα με τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών, να είχαμε συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο, δυστυχώς υπήρχε καθυστέρηση και αμηχανία με τον προσδιορισμό της λίστας... Είναι τραγικό, το οφείλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους και τους συγγενείς τους» τόνισε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς των νεκρών.


Την ίδια ώρα, συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του Λάμπρου Δούλη, του γιου του έλληνα επιβάτη του Norman Atlantic, Γιώργου Δούλη, ο οποίος κλήθηκε στο νεκροτομείο, αλλά δεν αναγνώρισε τη σορό που του έδειξαν οι Ιταλοί.

Ο θάνατος του 67χρονου έχει επιβεβαιωθεί από τη σύζυγό του και τις αρχές.

Έρευνα προκειμένου να αποδοθούν ποινικές ευθύνες για τη φωτιά άρχισε η εισαγγελία της ιταλικής πόλης του Μπάρι.

Στην Κέρκυρα, παραμένει σε λειτουργία το Κέντρο Συντονισμού Αεροπορικών Μέσων, υπό τον διοικητή της αεροπορικής βάσης του Ακτίου.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ