Αποκλιμακώθηκε η κατάσταση στα Εξάρχεια μετά την πορεία στη μνήμη του Γρηγορόπουλου

Ένταση επικράτησε το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας, στην Ομόνοια, το Σύνταγμα και τα Εξάρχεια, μετά τη λήξη της πορείας για την 6η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μετά από περίπου δίωρες οδομαχίες στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου νεαροί είχαν στήσει οδοφράγματα σε πολλούς δρόμους, η κατάσταση ηρέμησε, καθώς οι διαδηλωτές σταδιακά υποχώρησαν.

Η περιοχή είχε αποκλειστεί από αστυνομικούς, οι οποίοι είχαν στόχο να περιορίσουν τις όποιες ταραχές στην περιοχή των Εξαρχείων, και να μην επιτρέψουν την εξάπλωσή τους στο ευρύτερο κέντρο της πρωτεύουσας.

Μικρής κλίμακας «κλεφτοπόλεμος» εκτυλίσσεται στα στενά των Εξαρχείων, με την κατάσταση να βαίνει προς ομαλοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν τραυματιστεί ορισμένοι αστυνομικοί από πέτρες, ενώ δεκάδες είναι οι προσαγωγές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Οι ταραχές ξέσπασαν όταν άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ κοντά στην πλατεία Συντάγματος, στην Πανεπιστημίου, την Ομόνοια και τους δρόμους των Εξαρχείων, όπου μάλιστα για τις 21:00 η ώρα ήταν προγραμματισμένο μνημόσυνο για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Σημειώθηκαν ζημιές σε βιτρίνες καταστημάτων, φαναριών και περιπτέρων στην Πανεπιστημίου, ενώ πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα στην Εμμανουήλ Μπενάκη.

Η Αστυνομία έκανε χρήση των ειδικών οχημάτων που εκτοξεύουν νερό στους διαδηλωτές, στην Ομόνοια και την οδό Στουρνάρη.

Εν τω μεταξύ, ολιγομελής ομάδα κουκουλοφόρων κατόρθωσε να διεισδύσει στο Πολυτεχνείο, παρά το γεγονός ότι στόχος της ΕΛ.ΑΣ ήταν να μην υπάρξουν καταλήψεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η Αστυνομία έχει «κλειδώσει» το χώρο, ώστε να εμποδιστεί η είσοδος άλλων ατόμων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις

Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα στις πορείες μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Ομάδα άγνωστων πέταξε κροτίδες σε εμπορικό κατάστημα στην οδό Τσιμισκή, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την ώρα που υπήρχαν μέσα πελάτες. Επικράτησε πανικός και επενέβη η Πυροσβεστική, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Νωρίτερα, νεαροί πέταξαν πέτρες κατά της Αστυνομίας που απάντησε με χρήση χημικών και προχώρησε σε τουλάχιστον πέντε προσαγωγές.

Επεισόδια ξέσπασαν και το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, κατά την επέμβαση των ΜΑΤ στο κτήριο όπου είχαν εισβάλει καταληψίες.

Στην Πάτρα, η Αστυνομία προχώρησε σε πέντε συλλήψεις μετά από τη ρήψη μολότοφ κατά τη διάρκεια της μαθητικής και φοιτητικής πορείας.

Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για τραυματισμό διαδηλωτή.

Ένταση σημειώθηκε και στα Ιωάννινα με την Αστυνομία να κάνει χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και δακρυγόνων.

Mε ένταση και επεισόδια μεταξύ ομάδας νεαρών που φορούσαν κουκούλες και αστυνομικών ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ το συλλαλητήριο και η πορεία που οργανώθηκε στα Χανιά.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν νεαροί αφού κατέστρεψαν δύο μηχανήματα ανάληψης χρημάτων τράπεζας στο κέντρο της πόλης και προκάλεσαν ζημιές στην πρόσοψη της τράπεζας έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Άλλη ομάδα νεαρών άρχισε να εκτοξεύει πέτρες προς το σημείο των αστυνομικών καθώς και βόμβες μολότοφ. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν με χρήση δακρυγόνων ενώ για περίπου μισή ώρα στο κέντρο των Χανίων επικράτησε αναστάτωση ενώ η αστυνομία προχώρησε σε οκτώ προσαγωγές νεαρών.

Παραπλήσιο σκηνικό και στο Ηράκλειο. Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, στο κέντρο της πόλης, έπεσαν καπνογόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης από την πλευρά των αστυνομικών και πέτρες από ορισμένους διαδηλωτές, ενώ η ένταση συνεχίσθηκε και σε παράδρομους καθώς και στην πλατεία των Λιονταριών. Παράλληλα προκλήθηκαν ζημιές και σε υποκατάστημα τράπεζας.

Ένταση και μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα και στην Καλαμάτα. Κατά την επιστροφή της πορείας που κατέληξε στο κέντρο της πόλης, περνώντας έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, ομάδα νεαρών άρχισε να πετά πέτρες προς τα γραφεία και φώναζαν αντιφασιστικά συνθήματα.

Τα επεισόδια δεν πήραν έκταση επικράτησε ηρεμία στο κέντρο της Καλαμάτας.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ