Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον 16 ατόμων για τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες

Βαρύτατες ποινικές διώξεις για την υπόθεση με τους στημένους αγώνες και τους εξαγορασμένους διαιτητές άσκησε η Εισαγγελία της Αθηνάς κατά 16 ατόμων.

Οι διώξεις αφορούν συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη σε βαθμό κακουργήματος, απόπειρα εκβίασης, δωροληψίες και δωροδοκίες με βάση τον αθλητικό νόμο.

Οι διώξεις ασκήθηκαν εναντίον μεγαλοπαράγοντα του ελληνικού ποδοσφαίρου, άλλων παραγόντων, στελεχών της ΕΠΟ και εν ενέργεια διαιτητών, που εμπλέκονται στην υπόθεση με τους στημένους αγώνες. Εξ αυτών, οι επτά, κατά το εισαγγελικό πόρισμα συγκροτούν την εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα, που διεξήγαγε την ερευνά που απαριθμεί 173 σελίδες, στο ελληνικό ποδόσφαιρο δρούσε οργανωμένη εγκληματική οργάνωση η οποία «έστηνε» διαιτητές αλλά και αγώνες.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, την αλλοίωση του αποτελέσματος σε συγκεκριμένους αγώνες και την εξαπάτηση του φίλαθλου κοινού που έπαιζε ποδοσφαιρικά στοιχήματα, καθώς και την αποκομιδή τεράστιων χρηματικών ποσών ως κέρδη.

Στο πόρισμα επί μακρόν αναφέρονται εκβιαστικές κινήσεις και άλλες παράνομες ενέργειες που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση για να εξαναγκάσει διαιτητές να στήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα, του οποίου ανατινάχτηκε ο φούρνος που κατείχε, γιατί δεν δέχτηκε να υπακούσει στις εντολές της οργανωμένης συμμορίας.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα Κορέα, η εγκληματική οργάνωση έδρασε από το 2011 έως το τέλος του 2013, στήνοντας αγώνες.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί θα ανατεθεί σε ειδικό ανακριτή διαφθοράς, λόγω της εμπλοκής στελεχών της ΕΠΟ.
Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάνδρου