Βρούτσης στον ΣΚΑΪ: Δεν χρειάζονται δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό

Δεν χρειάζεται καμία δομική αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς πατάει πάνω σε υγιείς και σταθερές βάσεις, δήλωσε στα Νέα του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με τον κυριακάτικο Τύπο πάντως, η τρόικα πιέζει την ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς της χώρας.

Στοιχεία από τις αναλογιστικές μελέτες του ασφαλιστικού που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» δείχνουν πως η υψηλή ασφαλιστική δαπάνη θα οδηγήσει σε νέες πολύ σοβαρές αλλαγές.

Μεταξύ άλλων, σε αύξηση των ορίων ηλικίας στις πρόωρες συντάξεις, σε αύξηση του ελάχιστου χρόνου για σύνταξη στα 20 έτη, σε υπολογισμό των νέων συντάξεων με χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης για το σύνολο του εργασιακού βίου και κατάργηση των επικουρικών Ταμείων με συγχώνευση τους στο ΙΚΑ.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών, σε αυτή τη φάση «κλειδώνουν» ο περιορισμός των κοινωνικών πόρων και οι διορθώσεις στον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης στα 20 από τα 15 έτη σήμερα.

Η τρόικα φέρεται επίσης να πιέζει για τη σύνδεση των εισφορών με τις αποδοχές και την εθελοντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με ανάλογη μείωση των συντάξεων σε ταμεία όπου υπάρχουν ασφαλισμένοι διαφορετικών ταχυτήτων, χορήγηση του ΕΚΑΣ με περιουσιακά και ασφαλιστικά κριτήρια, καθορισμό της σύνταξης βάση της τελευταίας 5ετίας και για τους ασφαλισμένους προ του 1993 και δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων.
Πηγή: skai.gr, Ναντίν Χαρδαλιά