Φορτσάκης για τα επεισόδια: Το ΕΚΠΑ θα λειτουργήσει όπως πρέπει, είμαστε ανυποχώρητοι

«Για πολλά χρόνια η Σύγκλητος ενέδιδε και εξέδιδε αποφάσεις που υπαγορεύουν αυτές οι μειονότητες» τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης, μετά τα πρωινά έκτροπα, όταν μια ομάδα φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων παρεμπόδισαν τη συνεδρίαση της Συγκλήτου και κλείδωσαν επί 1 ώρα στην αίθουσα τα μέλη της.

Μιλώντας μετά από εκδήλωση του ΕΒΕΑ, ο κ. Φορτσάκης διεμήνυσε ότι αυτή η περίοδος εχει τελειώσει, λέγοντας ότι «το πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει οπως πρέπει, και σε αυτό το σημείο είμαστε ανυποχώρητοι.»

Το να κλείνεις κάποιους ανθρώπους σε μία αίθουσα υπό κανονικές συνθήκες επιφέρει κυρώσεις, είπε, πρόσθεσε όμως ότι δεν έχουμε αποφασίσει τι θα κάνουμε.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ προανήγγειλε συνάντηση το Σάββατο με εκπροσώπους των παρατάξεων για διάλογο, λέγοντας όμως «αν έρθουν οι ίδιοι κάποια στιγμή θα λάβουμε μέτρα.»

Για «φοιτητές-δεσμοφύλακες» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφερόμενο στα πρωινά επεισόδια.

Όπως επισημαίνεται δε στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, οι πρυτανικές αρχές «δεσμεύονται να λάβουν όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα εκ του νόμου μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον οι σημερινές θλιβερές, παράνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες».

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ θα συνεδριάσει εκ νέου το ερχόμενο Σάββατο, σε τόπο και ώρα που μένει να καθοριστεί, μετά τη σημερινή βίαιη διακοπή της συνεδρίασης του οργάνου.

Λοβέρδος: «Πρέπει επιτέλους να τελειώσει αυτή η ιστορία»

Θέση στα όσα διαμείφθηκαν σήμερα στο ΕΚΠΑ πήρε και ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, προσφέροντας για ακόμη μία φορά τη στήριξή του στις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος. «Μια θέση έχει η Πολιτεία. Μια πεντακάθαρη, σαφή και συγκεκριμένη θέση. Τον στηρίζουμε (τον πρύτανη Θ.Φορτσάκη), γιατί πρέπει επιτέλους να τελειώσει αυτή η ιστορία της αντιμετώπισης του δημόσιου χώρου, γιατί το πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος (…) Κανένας, μα κανένας και καμία, μα καμία δεν έχει δικαίωμα να διαλύει Συγκλήτους, να μπαίνουν μπουλούκια μέσα στους χώρους συνεδρίασης και να διαλύουν τις συνεδριάσεις των οργάνων, να αναστέλλουν τη λειτουργία, τη διοικητική και την εκπαιδευτική του πανεπιστημίου» υπογράμμισε.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ