Τα βιογραφικά των 8 ελλήνων αθλητών που μετέφεραν την Ολυμπιακή σημαία

Οκτώ σημαντικές μορφές του ελληνικού αθλητισμού μετέφεραν στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, τη σημαία με τους πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Αγώνων, που συνεχίζεται αυτή την ώρα στο ΟΑΚΑ. Συγκεκριμένα, την 8μελή ομάδα αποτελούσαν οι Νίκη Μπακογιάννη, Λεωνίδας Κόκκας, Αγγελος Μπασινάς, Δημοσθένης Ταμπάκος, Μιχάλης Μουρούτσος, Πέτρος Γαλακτόπουλος, Βαλέριος Λεωνίδης και Ηλίας Χατζηπαυλής.
Τα βιογραφικά της 8μελούς ομάδας:
> ΝΙΚΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ατλάντα το 1996 αποτέλεσαν τη χρυσή σελίδα στην καριέρα της Νίκης Μπακογιάννη. Στον τελικό του ύψους, πραγματοποίησε τον «αγώνα της ζωής της» και με άλμα στα 2.03 ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Η Μπακογιάννη βελτίωσε τέσσερις φορές το πανελλήνιο ρεκόρ σε εκείνο τον μεγαλειώδη αγώνα που πραγματοποίησε και ηττήθηκε μόνο από την Στέφκα Κονσταντίνοβα που πέρασε τα 2.05?. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1968, και ξεκίνησε από τον Αθλητικό Όμιλο «Αθανάσιος Διάκος». Τώρα ανήκει στον ΟΣΦΠ. Το 1992 στη Βαρκελώνη έλαβε για πρώτη φορά μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά με 1.88 δεν πέρασε στον τελικό. Το 1996 ήταν δεύτερη στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου και το 1997 δεύτερη στους Μεσογειακούς Αγώνες. Στα 16 της χρόνια ξεκίνησε να συμμετέχει σε διεθνείς αγώνες. Ηταν το 1985 όταν έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου εφήβων νεανίδων στο Κότμπους της -τότε- Ανατολικής Γερμανίας όπου πέρασε το 1.85. Από το 1986 και μετά, είχε σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων μέχρι και το 1997 που ουσιαστικά έκλεισε ο κύκλος της μεγάλης της καριέρας. Σε αυτά τα χρόνια ήταν πάντα στην πρώτη θέση με την καλύτερη επίδοση στη χώρα. Μέχρι την Ατλάντα το ατομικό της ρεκόρ που αποτελούσε και πανελλήνια επίδοση ήταν 1.96. Έγγαμη, μητέρα δύο παιδιών.
> ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΚΚΑΣ : Γεννήθηκε το 1973 στη Βόρειο Ηπειρο και το 1991 εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα. Εντάχθηκε στο τμήμα άρσης βαρών του τοπικού Σπάρτακου και το 1994 πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με την εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα όπου κατέλαβε την 7η θέση. Διέπρεψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, το 1996, στην κατηγορία των 91 κιλών. Με τεράστια ψυχικά αποθέματα, αφού προερχόταν από τραυματισμό και πολύμηνη αποχή, σήκωσε 175κ στο αρασέ, 215 κ. στο ζετέ και ?ε σύνολο 390 κατέλαβε τη δεύτερη θέση πίσω από το Ρώσο Αλεξέι Πετρόφ. Δεν αγωνίσθηκε λόγω τραυματισμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Έλαβε μέρος σε τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα, όπου κατέκτησε δυο αργυρά και δυο χάλκινα μετάλλια.
> ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΝΑΣ : Το 2004 ήταν μια μεγαλειώδης χρονιά για τον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού αλλά και της Εθνικής ομάδας καθώς κατέκτησε όλους τους τίτλους που διεκδίκησε: πρωτάθλημα και το κύπελλο στην Ελλάδα, και το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έγινε στην Πορτογαλία. Η συμβολή του ήταν τεράστια και καθοριστική. Γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα, έχει ύψος 1.80 και βάρος 76 κιλά. Αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή και προέρχεται από την ακαδημία του Παναθηναϊκού. Η σκληρή και μεθοδική του δουλειά έφερε γρήγορα αποτελέσματα και δεν άργησαν οι κλήσεις στα εθνικά συγκροτήματα. Ηταν βασικό στέλεχος της εθνικής ομάδας των Ελπίδων που κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1998 (ο τελικός έγινε στο Βουκουρέστι). Στην εθνική ανδρών έχει αγωνισθεί σε 48 αγώνες και έχει σημειώσει 3 τέρματα.
> ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΤΑΜΠΑΚΟΣ : Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1976 και έκανε το ντεμπούτο του με τα γαλανόλευκα χρώματα το 1990. Το 1999 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στην Κίνα. Το 2000 πέτυχε τη μεγαλύτερη του διάκριση, φτάνοντας ένα σκαλί πιο «χαμηλά», από το άκουσμα του ελληνικού εθνικού ύμνου, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Από το Σίδνεϊ και έπειτα, ο «Δήμος» κρέμασε στο στήθος του ένα χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ανχάιβ και άλλα τέσσερα χρυσά (δύο το 2004 και δύο το 2003) και δύο χάλκινα (2004, 2003) μετάλλια σε Παγκόσμια Κύπελλα.
> ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΥΡΟΥΤΣΟΣ : Ο Μιχάλης Μουρούτσος γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα και εντάχθηκε στον Α.Σ Δάφνης. Πρώτη του διάκριση ήταν η τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων Τάεκβοντο το 1997 στην κατηγορία των 56 κιλών. Το 2000, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Η διάκριση αυτή ήταν ο προάγγελος της μεγάλης του επιτυχίας στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϊ. Αγωνίστηκε στα 58κ. και αποδείχθηκε ανίκητος. Νίκησε διαδοχικά τον Αιγύπτιο Αμπάντα με 5-0, τον Χιούνγκ Χουάνγκ από την Κινεζική Ταϊπέι με 2-1, τον Αργεντινό Αλμπέρτο Ταραμπουρέλι με 2-1 στα ημιτελικά και τον Ισπανό Γκαμπριέλ Εσπάρτζα με 4-2 στον τελικό και αναδείχθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης.
> ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΠΟΥΛΟΣ : O Πέτρος Γαλακτόπουλος γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα και σε ηλικία 14 ετών εντάχθηκε στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο. Το 1962, σε ηλικία 17 ετών κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική ομάδα και πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Αγώνες. Το 1964 συμμετείχε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο στα 63 κιλά της Ελληνορωμαϊκής Πάλης, όπου κατέλαβε τη 15η θέση. Η πρώτη μεγάλη διάκριση ήρθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μεξικό το 1968. Στα 70 κιλά της Ελληνορωμαϊκής Πάλης, ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, χαρίζοντας στην Ελλάδα το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο της Πάλης μετά το 1896. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 ανέβηκε ακόμα πιο ψηλά. Στα 74 κιλά αυτή τη φορά έφθασε μέχρι τον τελικό, ηττήθηκε από τον Τσεχοσλοβάκο Βίτεσλαβ Μάχα και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. Το 1976, στην τέταρτη Ολυμπιακή συμμετοχή του κατέλαβε την όγδοη θέση στα 74 κιλά. Στη λαμπρή του καριέρα, αναδείχθηκε επίσης Πρωταθλητής Ευρώπης το 1972, τρίτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 1969 και το 1971, τρίτος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1976 και δεύτερος στους Μεσογειακούς Αγώνες το 1967. Σταμάτησε να αγωνίζεται το 1977. Στη συνέχεια ως προπονητής ανέδειξε πολλούς μεγάλους αθλητές.
> ΒΑΛΕΡΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΗΣ : Η αναμέτρηση του Βαλέριου Λεωνίδη με τον Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου στα 64κ. των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα το 1996 καταγράφηκε σαν μια από τις συγκλονιστικότερες όλων των εποχών στην Αρση Βαρών. Ο Λεωνίδης σήκωσε 145κ. στο αρασέ, 187.5κ. στο ζετέ και 332.5κ. στο σύνολο, αλλά ο Τούρκος κατάφερε να σηκώσει 2.5κ. παραπάνω στο ζετέ και πήρε το χρυσό μετάλλιο. Ο Λεωνίδης κατέκτησε το ασημένιο.
Το 1992 στη Βαρκελώνη, στα 60κ. με 132.5κ. στο αρασέ, 162.5κ. στο ζετέ και 295κ. στο σύνολο πέτυχε την ίδια ακριβώς επίδοση με δύο ακόμα αθλητές, αλλά έμεινε πέμπτος γιατί ήταν βαρύτερος στη ζύγιση που είχε προηγηθεί. Αγωνίστηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, όπου κατέλαβε την 6η θέση με 333κ. στο σύνολο. Γεννήθηκε στο Εσεντούκι της Ρωσίας το 1966 και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1991. Έχει κατακτήσει επίσης επτά αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα.
> ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΗΣ : Ο ασημένιος Ολυμπιονίκης του Μονάχου το 1972, στα σκάφη τύπου «Φινν» γεννήθηκε στον Πειραιά το 1949 και για μια εικοσαετία, από το 1960 ως το 1980, κυριάρχησε στην ελληνική ιστιοπλοΐα. Στους αγώνες του Μονάχου φόρεσε το χρυσό στο στήθος έστω και για λίγο, αφού του το πέρασε στο λαιμό, ο νικητής, Γάλλος ιστιοπλόος, Σερζ Μαρί, αναγνωρίζοντας την αξία του. Αλλωστε αν στην τελευταία ιστιοδρομία των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν έπεφτε ο άνεμος που τον οδήγησε στην ακύρωση, τότε θα είχε πάρει την πρώτη θέση. Στο παλμαρέ του συμπεριλαμβάνονται επίσης η τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1974, τα δύο ασημένια και το ένα χάλκινο μετάλλιο σε Μεσογειακούς Αγώνες και η τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1981 με σκάφη τύπου Σταρ.
Πηγή: skai.gr