«Μπουγάτσα» 1.000.000 ευρώ με εταιρείες βιτρίνα

Προσοδοφόρες «κομπίνες» μέσω δύο εταιρειών «βιτρίνα» έκανε κύκλωμα στη συμπρωτεύουσα, τη δράση του οποίου έφερε στο «φως» το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Ως μέλη του κυκλώματος κατηγορούνται συνολικά πέντε άτομα, τρία από τα οποία συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν ήδη στις αρμόδιες ανακριτικές Αρχές της Θεσσαλονίκης, όπου θα απολογηθούν τις επόμενες μέρες.

Οι απατεώνες -που κατά τη δικογραφία αποκόμισαν σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ εξαπατώντας μεταφορικές, τεχνικές κι άλλες επιχειρήσεις - ίδρυσαν δύο εταιρείες, εκ των οποίων η μία είχε ως αντικείμενο την πώληση και ενοικίαση κοντέινερ και η άλλη το γενικό εμπόριο.

Από τον Οκτώβριο του 2012 ως τον Μάρτιο του 2014, οι δράστες εξαπάτησαν μέσω της μεταφορικής εταιρίας εννέα επιχειρήσεις, από τις οποίες απέσπασαν χρηματικό ποσό 235.000 ευρώ, καθώς είτε εσκεμμένα δεν παρέδιδαν τα κοντέινερ είτε παρέδιδαν μέρος μόνο της παραγγελίας που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές που είχαν συμφωνηθεί.

Η δεύτερη εταιρεία που είχε αντικείμενο την εμπορία ζάχαρης εξαπάτησε ακολουθώντας τον ίδιο τρόπο δράσης οκτώ επιχειρήσεις, προκαλώντας τους οικονομική ζημία που προσεγγίζει τα 700.000 ευρώ.

«Εγκέφαλος» της απάτης φέρεται 49χρονος επιχειρηματίας  ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες κατοικούσε στη Γερμανία και αναζητείται μαζί με την 38χρονη σύζυγό του.

Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι, ο «ιθύνων νους» της οργάνωσης, λόγω φυσικής του απουσίας στο εξωτερικό και προκειμένου να διατηρεί τον έλεγχο των εταιρειών  και του κυκλώματος, είχε εγκαταστήσει στους χώρους που χρησιμοποιούνταν για γραφεία κάμερες παρακολούθησης και μικρόφωνα, μέσω των οποίων κατέγραφε τις συνομιλίες των υπαλλήλων του.

Καθένα από τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης είχε επιφορτιστεί με συγκεκριμένα καθήκοντα, από πλαστογράφηση τιμολογίων, και συνεντεύξεις μέχρι θεωρήσεις πλαστών τιμολογίων και την λογιστική κάλυψη παράνομων μεταφορών χρημάτων, τη θεώρηση πλαστών τιμολογίων κ.ά.

Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να ερευνούν την υπόθεση για τον εντοπισμό τυχόν κι άλλων θυμάτων.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ