Παραπέμπεται σε δίκη όλη η ΚΟ της ΧΑ - Αποσπάσματα της εισαγγελικής πρότασης (upd2)

Ολόκληρη η εισαγγελική πρόταση ΕΔΩ

Την παραπομπή του συνόλου
της Kοινοβουλευτικής Oμάδας της Χρυσής Αυγής για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, εισηγείται με μια πρόταση-μαμούθ 700 σελίδων ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος.

Η πρόταση, είναι η πρώτη νομική απάντηση στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής η οποία αποφαίνεται ξεκάθαρα ότι ένας πολιτικός σχηματισμός μπορεί να είναι και εγκληματική οργάνωση.

Χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας αναφέρει ότι «ένα κόμμα μπορεί να είναι εγκληματική οργάνωση κατά νόμον εφόσον χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς του και τα στελέχη του για εγκληματική δράση και εγκληματικές ενέργειες». Ενδεικτικά ο έμπειρος εισαγγελέας αναφέρει ότι η Χρυσή Αυγή ξεκίνησε τη δράση της το 1987 λειτουργώντας ως εγκληματική ομάδα και στη συνέχεια πήρε τον μανδύα του πολιτικού κόμματος συνεχίζοντας ταυτόχρονα και εντείνοντας την εγκληματική της δράση. Αναφέρει επίσης ότι υπήρξε έξαρση αυτής της δράσης λίγο πριν και μετά τις εκλογές του 2012 οπότε και κατατέθηκε το καταστατικό του κόμματος στον Άρειο Πάγο.

Ποιοi παραπέμπονται

Ο εισαγγελέας ζητεί να παραπεμφθούν για το αδίκημα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και οι 18 βουλευτές του κόμματος. Επιπλέον για τους βουλευτές Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Λαγό, Μπούκουρα, Μίχο, Παππά και Γερμενή, ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη και για το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί όπλων. Για τον Χρήστο Παππά όμως προτείνει να μετατραπεί η κακουργηματική κατηγορία της παράνομης κατοχής αρχαίων σε πλημμέλημα.

Επίσης ζητεί να παραπεμφθούν 52 ακόμη άτομα, στελέχη και μέλη του κόμματος, τα οποία ενεπλάκησαν καθ’ οιοδήποτε τρόπο στις δέκα υποθέσεις που συμπεριλαμβάνονται στο κατηγορητήριο. Μεταξύ αυτών για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την επίθεση στο Πέραμα σε μέλη του ΠΑΜΕ, την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, την εισβολή στο στέκι «Αντίπνοια», σε συνεργείο στην Ηλιούπολη, την επίθεση σε μαθητή στο Π. Φάληρο, την ανθρωποκτονία του Πακιστανού Λουκμάν στα Πετράλωνα, καθώς και την επίθεση σε Πακιστανούς σε ελαιοτριβείο στην Κρήτη.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου, Newsdesk ΣΚΑΪ