Υπουργείο Ανάπτυξης για ΕΣΠΑ: Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ

Μάχη με το χρόνο δίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο αρμόδιος Υφυπουργός Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ώστε από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013 να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη, ο κ. Κωνσταντινόπουλος διαβεβαίωσε ότι «Υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, πρωτόκολλα συνεργασίας τα οποία υπογράφηκαν μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και των αρμοδίων φορέων και υπάρχει πλήρης συνεννόηση ώστε να μην χαθεί ούτε 1 ευρώ, να μην επιστρέψει ούτε 1 ευρώ στις Βρυξέλλες».

Αναφερόμενος στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2007-2013, ο κ. Κωνσταντινόπουλος γνωστοποίησε ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 75% ( στην ΠΕΠ Αττικής στο 75,8%) και τόνισε παράλληλα ότι «σήμερα όλοι οι πολίτες μπορούν να μπουν και να δουν στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Ανάπτυξης σε κάθε περιοχή ποιο έργο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι 31-12-2015, ποιος είναι ο ανάδοχος και να δείτε την υλοποίηση των έργων» είπε.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε επίσης την κατάθεση νομοσχεδίου για το «νέο ΕΣΠΑ» και απηύθυνε κάλεσμα προς όλα τα κόμματα να προσέλθουν σε διάλογο και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. «Είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και πρέπει να δούμε τα λάθη και τις αδυναμίες του παρελθόντος για να μη συνεχιστούν. Και είμαι σίγουρος ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είμαστε έτοιμοι για να το καταθέσουμε στη Βουλή» κατέληξε.

Και από την πλευρά της η κ. Ξηροτύρη υπογράμμισε την αναγκαιότητα «εξάντλησης» όλων των πόρων του ΕΣΠΑ προκειμένου να μην χαθούν χρήματα από έργα που δεν υλοποιούνται χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο, στα εικοσιπέντε χρόνια που έχουμε τέσσερις προγραμματικές περιόδους, η χώρα να έχει ακόμα να αντιμετωπίσει προβλήματα στην αξιοποίηση των κονδυλίων. Θέλω να πω ότι υπάρχουν προβλήματα επάρκειας των φορέων υλοποίησης» είπε .

Αναφερόμενη δε, στη νέα προγραμματική περίοδο ζήτησε από το Υπουργείο να επισπεύσει το προσχέδιο νόμου ώστε να γίνουν τροποποιήσει και απλουστεύσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου