Οι συνθήκες κράτησης στον Κορυδαλλό στο μικροσκόπιο στην υπόθεση Γριβέα-Βάτσικα

Στην αμφισβήτηση της καταλληλότητας των συνθηκών κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού επικεντρώθηκε η υπεράσπιση των Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα κατά τη δεύτερη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας στο Λονδίνο για την υπόθεση έκδοσής τους στην Ελλάδα.

Στο βήμα κλήθηκε
ως εμπειρογνώμων ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, που ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος επισήμανε πως προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, λόγω συνθηκών κράτησης.

Ο κ. Τσιτσελίκης πρόσθεσε πως οι συγκεκριμένες αποφάσεις έκαναν αναφορά σε "διαρθρωτικά προβλήματα" των ελληνικών φυλακών.

Επικαλούμενος πηγές με πρόσβαση στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα, όπως η Επιτροπή Αποτροπής Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Συνήγορος του Πολίτη και Έλληνες βουλευτές, ο καθηγητής αναφέρθηκε σε γενικότερες ανεπαρκείς συνθήκες κράτησης, από το φαγητό και τα κελιά ως τον πληθυσμό των κρατουμένων και τον αριθμό των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Έμφαση δόθηκε σε επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης προς το δικαστήριο με τη οποία ο κ. Αθανασίου παρέχει εγγυήσεις πως ο κ. Γριβέας θα μεταφερθεί, σε περίπτωση έκδοσης και φυλάκισης, στην έκτη πτέρυγα των ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού και η κα Βάτσικα στη νέα πτέρυγα των γυναικείων φυλακών. Ο κ. Τσιτσελίκης εξέφρασε την έκπληξή του για τη διαβεβαίωση, καθώς όπως εξήγησε αρμόδιο για την τοποθέτηση των κρατουμένων στην εκάστοτε φυλακή είναι το Συμβούλιο των Φυλακών. "Η επιστολή του υπουργού δεν έχει νομικό έρεισμα.

εν δύναται να παράσχει τέτοιου είδους δέσμευση", σχολίασε ο καθηγητής. Ο κ. Τσιτσελίκης παρατήρησε επίσης ότι η διατύπωση στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης μπορεί να ερμηνευθεί ως παραδοχή της ανεπάρκειας των υπολοίπων σωφρονιστικών καταστημάτων ως προς το σεβασμό του Άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αργότερα την Τετάρτη και ολοκληρώνεται την Πέμπτη.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο