Σε κλείσιμο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής προχωρά το Σωματείο «Σπάρτακος»της ΔΕΗ

Σκληρές κινητοποιήσεις με κλείσιμο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, υδροηλεκτρικών ομάδων και λιγνιτωρυχείων, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στις Μονάδες παραγωγής της επιχείρησης.

Οι κινητοποιήσεις θα αρχίσουν με την μορφή των 48ωρων επαναλαμβανόμενων από την Πέμπτη που κατατίθεται το σχέδιο νόμου στη Βουλή για την πώληση της μικρής ΔΕΗ.

Το Σωματείο «Σπάρτακος» κάνει λόγο για τη «μητέρα των μαχών» και καλεί σε «συστράτευση, ουσιαστική συμμετοχή και στήριξη άπαντες τους εργαζόμενους, τους θεσμικούς φορείς, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και κάθε έναν πολίτη τούτης της χώρας».

Αντίστοιχη απόφαση αναμένεται να λάβει σε λίγο και η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

Υπέρ της προκήρυξης κινητοποιήσεων τάσσεται και η Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού (ΕΔΟΠ-ΔΕΗ) υποστηρίζοντας ότι με το νομοσχέδιο «ολοκληρώνεται ο διαμελισμός της επιχείρησης και έτσι η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα, εναπόκειται πλέον στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους εμάς».

Για υποκρισία κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ο Παντελής Καραλευθέρης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ.

Επιρρίπτει ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ γιατί ως κομμα πριν 3 χρόνια ήταν αυτό που σχεδίασε, όπως αναφερει, και κατέθεσε στην Κομισιόν το σχέδιο για την πώληση του 30% της ΔΕΗ και την παραχώρηση σε ιδιώτες, βάζοντας την ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων του δανείου.

Σημειώνει οτι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες του παίζοντας το ρόλο «και με το λύκο και με το πρόβατο».

Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», με τον διαχωρισμό και την πώληση μονάδων παραγωγής που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης και αντίστοιχου μεριδίου πελατών έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή.

Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που εισφέρονται στη νέα εταιρία σύμφωνα με το νομοσχέδιο είναι οι εξής:
- Λιγνίτης: ΑΗΣ Αμύνταιο Ι και ΙΙ, ισχύος 600 MW, ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW και η άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης τα δικαιώματα της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία που απαιτούνται για τη λειτουργία τους (Αμυνταίου, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι και ΙΙ, Βεύης).
- Υδροηλεκτρικά: Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW, Θησαυρού, ισχύος 384 MW, Άγρας, ισχύος 50 MW, Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW.
- Φυσικό αέριο: ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.
Πηγή: Νίκος Υποφάντης, Newsdesk ΣΚΑΪ - ΑΜΠΕ