Διαψεύδει τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα το Βερολίνο

Ελληνικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) υπέκλεπτε τις τηλεπικοινωνίες (και) στη χώρα μας, διέψευσε τη Δευτέρα το Βερολίνο.

Απαντώντας
σε ερωτήσεις σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε παρακολούθηση διαδικτυακής επικοινωνίας από τις γερμανικές υπηρεσίες σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ, επισήμανε ότι τα εσωτερικά έγγραφα της ΒND που κατατέθηκαν σε πρόσφατη δικαστική διαδικασία περιγράφουν διαδρομές τηλεπικοινωνιών, αλλά η αναφορά σε κάποιες χώρες δεν σημαίνει επ' ουδενί ότι αυτές οι χώρες αποτελούν στόχο παρακολούθησης της BND.

«Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο κατάλογος, ο οποίος αναφέρεται εκεί, περιγράφει τηλεπικοινωνιακές διαδρομές που μπορεί να ακολουθηθούν, αλλά δεν περιγράφει τους στόχους παρακολούθησης της BND» τόνισε ο κ. Στράιτερ και σημείωσε ότι η όλη βάση του δημοσιεύματος δεν είναι ορθή.

Σε ό,τι αφορά το εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει επισήμως εξηγήσεις από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι ως τις 11:30 (ώρα Γερμανίας) δεν είχε κατατεθεί ανάλογο αίτημα, είτε στο υπουργείο Εξωτερικών, είτε στην γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Πηγή: skai.gr