Η πληροφορική όπλο για αποτελεσματικότερη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα

Ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή Δικαιοσύνης με την εγκατάσταση και εφαρμογή προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων, τη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου και την επέκταση του ωραρίου των δικαστηρίων κατά δύο ώρες προτείνει μελέτη που εκπονήθηκε από το ΙΟΒΕ και τη διεθνή συμβουλευτική εταιρεία Boston Consulting Group.

Η μελέτη, που αφορά στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, παρουσιάστηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου από τους επικεφαλής των επτά μεγάλων διμερών εμπορικών επιμελητηρίων.

Εκτός από την ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης, η μελέτη κάνει λόγο για την επιβολή σταθερού φορολογικού συστήματος προκείμενου να ενισχυθεί η προσέλκυση επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μειωθεί η νεανική ανεργία, το ΙΟΒΕ και η Boston προτείνουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αλλά και τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων διπλής μαθητείας, όπου οι φοιτητές θα δαπανούν το 75% του χρόνου ορισμένων μαθημάτων σε μία ιδιωτική εταιρεία.

Η μελέτη επίσης προτείνει την προώθηση της ερευνάς και την εμπορική αξιοποίηση καινοτομιών, την πάταξη της διαφθοράς και της πολυνομίας, όπως επίσης και την επιτάχυνση διαδικασιών για διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις.
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας