Σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα το πρώτο 4μηνο του 2014

Τη σημαντική ενίσχυση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα καταδεικνύει η αύξηση, κατά 142%, των συλλήψεων μεταναστών που είχαν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα, από τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα στο πρώτο 4μηνο του 2014. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συλλήψεις από Λιμενικό και ΕΛΑΣ είχαν φτάσει περίπου τις 1.800 ενώ φέτος έφτασαν τις 4.363.

Μάλιστα, σύμφωνα με το λιμενικό σώμα στις Τουρκικές ακτές του Αιγαίου βρίσκεται σήμερα μεγάλος αριθμός μεταναστών, περιμένοντας την ημέρα που θα μπορέσουν να μπουν σε ένα πλοίο με προορισμό την Ελλάδα ή την Ιταλία.

Η κρίση στη Συρία και η κίνηση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα σε πρώτη φάση, είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού μεταναστών στο έδαφός της και κάποιοι μετακινήθηκαν προς τα παράλια τόνιζαν πηγές του λιμενικού.

Το κόστος του ταξιδιού για έναν παράτυπο μετανάστη προς ελληνικό νησί κοστίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, από 500 έως και 1.500 ευρώ στο καθένα, ενώ το πιο μακρινό ταξίδι από 1.500 έως 4.500 ευρώ. Τα ποσά είναι διαφορετικά για τους ανήλικους.

Το Λιμενικό Σώμα για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου έχει ζητήσει τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων - και κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού- όταν διαπιστώνουν κάποια ύποπτη κίνηση στη θάλασσα να ενημερώνουν άμεσα το πλησιέστερο λιμεναρχείο.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση για τις συνθήκες του τραγωδίας του ναυαγίου με λαθρομετανάστες στο Φαρμακονήσι παραμένει ακόμα υπό διερεύνηση, ενώ για την υπόθεση της Σάμου έχουν συλληφθεί δύο άτομα ως διακινητές, υπήκοοι Συρίας και εξετάζεται το ναυλοσύμφωνο του σκάφους.

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές ενισχύονται με μέσα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των συλλήψεων προκύπτει πως η αύξηση των χρημάτων είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.

Την περίοδο 2007 - 2013, η Τουρκία έλαβε από ευρωπαϊκά κονδύλια ένα ποσό της τάξης του μισού δισ. ευρώ για να ενισχύσει τις δομές ελέγχου της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως η Τουρκία πέτυχε να αυξήσει τα χρήματα αυτά κατά 20% και να φτάσουν το ποσό των 636.000.000 ευρώ για την περίοδο 2014 - 2020. Τα χρήματα αυτά δίδονται σε υπό ένταξη χώρες, προκειμένου να συγκλίνουν στις δομές τους προς αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ανάγκη χάραξης μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, έχει επισημάνει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία στη Σάμο.

Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αναμένεται να απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, τον Ιούνιο.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ