Αλλαγές στο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο κατέθεσε ο Χατζηδάκης

Δεν θα μειωθεί ο υφιστάμενος αριθμός των αδειών για τις λαϊκές αγορές διαβεβαίωσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας τις αλλαγές που επέφερε στο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο και ικανοποιώντας μέρος από τις ενστάσεις που διατυπώνουν οι παραγωγοί και έμποροι των λαϊκών.

Σύμφωνα με τις αλλαγές, στο εξής η κατανομή των θέσεων στις λαϊκές αγορές θα γίνεται με εφάπαξ κλήρωση «για διαφάνεια» όπως είπε ο Υπουργός και η πρώτη κλήρωση θα γίνει τον Ιανουάριο του 2015 ενώ στη συνέχεια θα ισχύσει το σύστημα της κυκλικότητας, δηλαδή κάθε χρόνο θα γίνεται μετάθεση κατά μια θέση.

Επίσης σε ότι αφορά στις εμποροπανηγύρεις, επέρχεται μία αύξηση στη διάρκειά τους σε σχέση με τα αρχικώς προβλεπόμενα και από τρεις μέρες, οι εμποροπανηγύρεις θα διαρκούν πέντε μέρες, ενώ oi χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές εμποροπανηγύρεις θα διαρκούν δέκα ημέρες.

Σε ότι αφορά στις ποινές ελαστικοποιούνται και πλέον σε περίπτωση μη κατοχής αδείας , η ποινή θα ανέρχεται σε φυλάκιση έως 6 μηνών ενώ αρχικά προβλεπόταν ποινή φυλάκισης έως 1 έτος καθώς και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και απέλαση.

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς προχώρησε σε μια καταγγελία ότι βουλευτές όλων των κομμάτων έχουν τηλεφωνήσει κατά καιρούς στο υπουργείο Ανάπτυξης για να ζητήσουν καλές θέσεις για τους εμπόρους λαϊκών αγορών. Καταγγελία που προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών με τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκη να καλεί τον κ. Σκορδά να πει αναφερθεί συγκεκριμένα και όχι να αφήνει αόριστες καταγγελίες. «Έχουν πάρει τηλέφωνο απ’ όλα τα κόμματα, σας καλύπτει αυτό;», του απάντησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης σημειώνοντας με νόημα πως καλό είναι να έχουμε το θάρρος αυτά που λέμε ιδιωτικά να τα λέμε και δημόσια.

Για καθεστώς διαπλοκής το οποίο διένειμε τις καλές θέσεις μέσα στις λαϊκές αγορές, έκανε λόγο το πρωί στο ΣΚΑΪ ο κ. Σκορδάς.

Τονισε οτι το νομοσχέδιο που συζητείται το απόγευμα στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τη Δευτέρα, διορθώνει τις αδικίες, βελτιώνει τον ανταγωνισμό και επί της ουσίας θα βγουν ωφελημένοι έμποροι, παραγωγοί και καταναλωτές.

Μιλώντας στο σταθμό μας ο Παντελής Μόσχος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών, είπε ότι η κυβέρνηση δε δέχεται το διάλογο. «Τρέχουν πανικόβλητοι μόλις μας δουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, έξω από τη Βουλή βρέθηκαν σημερα παραγωγοί και πωλητές των λαϊκών αγορών, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για πέμπτη μέρα, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και αφορά τη ρύθμιση λειτουργίας των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου, Newsdesk ΣΚΑΪ