«Κόκκινο» ΣτΕ στην κατά παρέκκλιση εισαγωγή παιδιών πολύτεκνων οικογενειών στα ΑΕΙ

Αντισυνταγματικές έκρινε η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας διατάξεις πρόσφατων νόμων -του 2011 και του 2012 - με τις οποίες η εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα παιδιών πολύτεκνων οικογενειών γινόταν κατά παρέκκλιση του γενικού συστήματος εισαγωγής.

Σύμφωνα με τρεις αποφάσεις του ΣτΕ, οι διατάξεις αυτές που επέβαλλαν "προνομιακή μεταχείριση" για την εισαγωγή στα ανώτατα εισαγωγικά ιδρύματα στα παιδία πολύτεκνων οικογενειών, παραβιάζουν την αρχή της ισότητας και την αρχή της αξιοκρατίας.

Σύμφωνα με τις δύο αυτές αρχές, όπως τονίζεται στις αποφάσεις της ολομέλειας, η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να διέπεται απο κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή τα παιδιά να εισέρχονται στα πανεπιστήμια με βάση τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους.

Μετά την έκδοση των αποφάσεων, οι νόμοι εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που αφορούν τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, δεν ισχύουν.

Σημειώνεται πάντως ότι οι αποφάσεις δε δημιουργούν κανένα πρόβλημα στα παιδιά που έχουν ήδη εισαχθεί στην Ανωτάτη Εκπαίδευση.

Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να φέρει νέα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, που θα ρυθμίζει το θέμα. «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σε νομοθετικό επίπεδο προκείμενου να στηρίξουμε την πολύτεκνη και τρίτεκνη οικογένεια. Ιδιαίτερα μέσα στην κρίση πρέπει να σταθούμε δίπλα σε όσα παιδιά κινδυνεύουν να στερηθούν το δικαίωμα στη δημόσια παιδεία» ανέφερε, σχολιάζοντας την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου, Newsdesk ΣΚΑΪ