Λιμενικό: Βάσει των κανόνων εμπλοκής οι πυροβολισμοί στις Οινούσσες

Ανακοίνωση αναφορικά με τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης στα ανοιχτά των Οινουσσών και προκάλεσαν τον ελαφρύ τραυματισμό τριών μεταναστών εξέδωσε το Λιμενικό Σώμα, αποσαφηνίζοντας πως οι άνδρες του άνοιξαν πυρ «ακολουθώντας τους κανόνες εμπλοκής» και για να «διαφυλάξουν τη σωματική τους ακεραιότητα».

Σύμφωνα με το Λιμενικό, οι 13 μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος, μεταξύ των οποίων και οι τρεις τραυματίες, εντοπίστηκαν σε κλειστή καμπίνα μονάχα αφότου οι λιμενικοί κατόρθωσαν να επιβιβαστούν στο ταχύπλοο σκάφος των τούρκων δουλεμπόρων.

Όπως αναφέρει το Σώμα, οι άνδρες του υποχρεώθηκαν να ανοίξουν πυρ όταν, και παρά τις προειδοποιήσεις τους, το δουλεμπορικό ταχύπλοο «ξεκίνησε επικίνδυνους ελιγμούς αποφυγής [...] οι οποίοι γρήγορα μετατράπηκαν σε συνεχείς προσπάθειες εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού».

«Ακολουθώντας τους κανόνες εμπλοκής» και για να «διαφυλάξουν τη σωματική τους ακεραιότητα», οι λιμενικοί αρχικά έρριψαν προειδοποιητικές βολές στον αέρα, και μόνο όταν ο διακινητής «ενέτεινε τις προσπάθειες εμβολισμού» έβαλαν «προς το πρωραίο τμήμα» του δουλεμπορικού.

«Κινήθηκαν απειλητικά κατά των λιμενικών. Έγινε ανταλλαγή πυροβολισμών, πυροβόλησαν και οι μεν αλλά και οι διακινητές. Ήταν αναγκασμένο το λιμενικό σώμα από τη στιγμή που δέχθηκε πυρά να απαντήσει, συνελήφθησαν οι διακινητές, μαζεύτηκαν οι λαθρομετανάστες, κάποιοι είναι και τραυματίες επειδή υπήρχε και θαλασσοταραχή. Δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινων ζωών», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης.

Οι τρεις τραυματίες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της Χίου, όπου, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Ένας τούρκος διακινητής συνελήφθη και οδηγήθηκε στο λιμάνι της Χίου, όπου μεταφέρθηκαν και οι υπόλοιποι 10 μετανάστες.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή, κατόπιν εντολής του Εισαγγελέα Χίου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ