Αύξηση 48% στις εισόδους παράνομων μεταναστών στην Ε.Ε. το 2013

Αύξηση των παράνομων διελεύσεων στην Ε.Ε. που φτάνει το 48% δείχνουν τα στοιχεία της FRONTEX για το 2013, και παρουσιάστηκαν στη Βουλή κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των Προέδρων των Επιτρόπων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. για τη μεταναστευτική πολιτική, από τον εκτελεστικό διευθυντή του Οργανισμού Ίλκα Λαϊτίνεν.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX ενημέρωσε ότι συνολικά περίπου 700.000.000 διελεύσεις έλαβαν χώρα το 2013 στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Σε σύγκριση με το 2012, το 2013 ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων ήταν 48% μεγαλύτερος, φθάνοντας τις 170.000 παράνομες διελεύσεις, κυρίως από τη Συρία.

Για την παράνομη διαμονή, το 2013 εντοπίστηκαν 344.000 περιπτώσεις στα κράτη μέλη της Ε.Ε. ενώ η άρνηση εισόδου σημείωσε αύξηση κατά 11% σε σχέση με το 2012, με τον αριθμό των αρνήσεων να φθάνει τις 128.000.

Οι αιτήσεις για άσυλο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της FRONTEX, σημείωσαν αύξηση κατά 32%, συνολικά ο αριθμός είναι πάνω από 350.000 το 2013. Ο αριθμός των πραγματικών επιστροφών από τα κράτη μέλη ήταν 160.000, δηλαδή 11% αύξηση.

Μάλμστρομ: Μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν προβλήματα

Κατά τη διάσκεψη η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από την Ελλάδα αλλά και στα θέματα, όπως οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης και ο χρόνος κράτησης μεταναστών, που χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η επίτροπος είπε ότι κατανοεί πως η κατάσταση είναι πάρα πολύ προβληματική καθώς «το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον είναι δύσκολο». Όλες οι χώρες πρέπει να εφαρμόσουν τα ελάχιστα πρότυπα για τους αιτούντες άσυλο και να ακολουθούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είπε η κ. Μάλμστρομ και εξήρε τη στάση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια λέγοντας ότι «εργάζονται σκληρά ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής και να εφαρμοστούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Η επίτροπος αναγνώρισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος, πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα στα κέντρα υποδοχής και στα κέντρα κράτησης όπου οι συνθήκες δεν είναι εντελώς ευθυγραμμισμένες με αυτά που ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρέπει να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση.

Η επίτροπος αναφέρθηκε και στο πρόσφατο δυστύχημα στο Φαρμακονήσι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα χυθεί άπλετο φως.

Δένδιας: Διαφύλαξη του δίπολου ασφάλεια-δικαιοσύνη

Να διαφυλαχθεί το δίπολο ασφάλειας και ελευθερίας, ζήτησε από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι η προσέγγιση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής πρέπει να είναι σφαιρική, ώστε να αντιμετωπίζει τους άμεσους και πιεστικούς παράγοντες της παράνομης μετανάστευσης με αποτελεσματικότητα.

Μεϊμαράκης: Από αρνητικό σύμβολό η Ελλάδα έγινε θετικό

Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, χαιρετίζοντας τη διάσκεψη συνάντηση έσπευσε να επισημάνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα από αρνητικό έγινε θετικό σύμβολο, με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα δεν δημιούργησε αλλά πλήρωσε την κρίση και πρόσθεσε ότι «οι θεσμοί της Ευρώπης είχαν δημιουργηθεί για μια περίοδο ηρεμίας με αποτέλεσμα την κρίση να την αντιμετωπίσει με νευρικότητα και να είναι απροετοίμαστη».
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου