ΕΛΛΑΔΑ


Κεφαλονιά: Αναστάτωση από τον ισχυρό σεισμό - "θα χρειαστούμε κοντέινερ" (VIDEOS & φωτό - live upd)

Σε εφαρμογή τέθηκε το σχέδιο Δευκαλίων, που διευκολύνει την κινητοποίηση των υπηρεσιών, ενώ ένα αεροσκάφος C -130 και ένα αρματαγωγό κατευθύνονται στο νησί με είδη πρώτης ανάγκης.

 
Tι προβλέπει το σχέδιο Δευκαλίων ΕΔΩ 

Νέα δοκιμασία από το πρωί, υφίστανται εξαιτίας του Εγκέλαδου οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, που ξύπνησαν λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα από το νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,7 βαθμών.

Το νησί άντεξε και πάλι όμως, χωρίς να υπάρξουν θύματα παρά μόνο ελαφρά τραυματίες που δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Ωστόσο, ζημιές καταγράφηκαν κυρίως στο Ληξούρι όπου προκλήθηκε καθίζηση στον προβλήτα του λιμανιού με αποτέλεσμα να διακοπεί η πορθμειακή σύνεση με το Αργοστόλι.

 DSC0021

Πολλά σπίτια που είχαν υποστεί ζημιές από τον πρώτο σεισμό κρίνονται ακατάλληλα και χρειάζεται να ελεγχθούν από την αρχή.

Επίσης έγειρε το καμπαναριό στο χωριό Δειλινάτα, και έπεσε ένας μαντρότοιχος στο νοσοκομείο Ληξουρίου ενώ από βράχους έκλεισε για μερικές ώρες η οδική σύνδεση Αργοστολίου - Ληξουρίου.

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι και δεν αποκλείουν έναν παρόμοιο σεισμό με το σημερινό, μετά την υπερδιέγερση του τόξου δυτικά της Κεφαλονιάς.

 DSC0002

Στο νησί μετέβη ο Νίκος Δένδιας, αρμόδιοι κρατικοί παράγοντες και ο Αρχιεπίσκοπος. Αύριο με εντολή του πρωθυπουργού σπεύδουν στην Κεφαλονιά οι κύριοι Χρυσοχοΐδης και Γεωργιάδης. Επίσης, ενισχύονται τα κλιμάκια των μηχανικών με άλλους 70 από τους φορείς του υπουργείου Υποδομών ενώ οι Υπηρεσίες είναι έτοιμες να αποστείλουν όσα κοντέινερ χρειαστούν για τη στέγαση σεισμοπαθών κατοίκων.

Tην ανάγκη καταλυμάτων για τους σεισμόπληκτους πολίτες της Κεφαλονιάς επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης. «Θα χρειαστούν κοντέινερ, και μάλιστα πολλά» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

 DSC0005

«Θα δούμε τις ανάγκες και θα εκτιμηθεί ποσά θέλουμε» πρόσθεσε ο δήμαρχος, διευκρινίζοντας ότι γενικά τα κτίρια του νησιού άντεξαν, αλλά καταπονήθηκαν περαιτέρω αυτά που είχαν υποστεί ζημίες από τον πρώτο μεγάλο σεισμό.
  
Σε εφαρμογή τέθηκε το σχέδιο Δευκαλίων, που διευκολύνει την κινητοποίηση των υπηρεσιών, ενώ ένα αεροσκάφος C -130 και ένα αρματαγωγό κατευθύνονται στο νησί με είδη πρώτης ανάγκης.

Στο νησί με C-130 μετέβη και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από ιερείς και τον Γενικό Διευθυντή της ΜΚΟ Αλληλεγγύη.

 DSC0020

Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς είναι ανάστατοι μετά τη νέα, ισχυρότατη σεισμική δόνηση. Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού, που ακολουθήθηκε από έναν ακόμη ισχυρό μετασεισμό 4,5 βαθμών, εντοπίζεται στις ακτές της Κεφαλονιάς 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε Πάτρα, Ζάκυνθο και Ηγουμενίτσα.  DSC0017

Ζημιές καταγράφονται εκτός από τον προβλήτα του λιμανιού στο Ληξούρι, και στις εργατικές κατοικίες του Ληξουρίου, ενώ η πυροσβεστική δέχτηκε πολλές κλήσεις από κατοίκους για βοήθεια. Χωρίς ρεύμα και νερό παραμένει το Ληξούρι. 


(φωτογραφία από Bia Oktoratou)

«Το υπουργείο είναι έτοιμο, αν χρειαστούν, να αποστείλει στην Κεφαλονιά όσα κοντέινερ απαιτηθούν» δήλωσε στον ΣΚΑΪ κορυφαία πηγή του υπουργείου Υποδομών.

Κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ έφθασε στην Κεφαλονιά. Επικεφαλής του κλιμακίου είναι ο διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ, ενώ οι πυροσβέστες μεταφέρουν με οχήματα ειδικό εξοπλισμό, καθώς και έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο.

 DSC0013

«Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν ρεαλιστικές εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα. Δυστυχώς, η μετασεισμική δραστηριότητα θα κρατήσει πολύ». Δεν πρόκειται για νέο σεισμό, είναι κομμάτι της ίδιας σεισμικής ακολουθίας» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Μαρία Σαχπάζη διευκρίνισε ότι ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά του Αργοστολίου, προσθέτοντας ότι «μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή Δυτικά της Κεφαλονιάς. Έχει ενεργοποιηθεί ένας ευρύτερος χώρος. Είχαμε πολλούς σεισμούς, το αν ενεργοποίησε το ένα ρήγμα το άλλο, δεν είναι κάτι σημαντικό. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή».

Η κ. Σαχπάζη δεν
απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που έδωσε το μεγάλο σεισμό του 1953. «Όλα τα μελετάμε» τόνισε.

 DSC0030

«Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο που θα έχει καταπονήσει πολύ τα κτίρια» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος. «Ελπίζω να μην έχουμε προβλήματα. Είμαστε επιφυλακτικοί από την αρχή τώρα θα πρέπει να επεκτείνουμε το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να είμαστε σε αναμονή για μετασεισμούς» πρόσθεσε.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Κεφαλονιά, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του νησιού Ευάγγελο Κεκκάτο.

Όπως ανέφερε κ. Κεκκάτος, θα γίνουν επανέλεγχοι σε όλα τα σχολεία από αρμόδιους μηχανικούς του υπουργείου Παιδείας, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να φτάσει στο νησί ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος για να επιθεωρήσει τις σχολικές εγκαταστάσεις του νησιού.Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από το σεισμό στην Κεφαλονιά, αποστέλλει κλιμάκιο τεσσάρων εξειδικευμένων ιατρών (ειδικοτήτων παθολογίας, καρδιολογίας, γενικής ιατρικής), σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών κλιμάκιο τριών ιατρών (γενικοί ιατροί και παιδοχειρουργός), εναν αυτοκινούμενο ξηρό κλίβανο χωρητικότητας 25 λίτρων, προκειμένου να ενισχυθούν οι διαδικασίες αποστείρωσης εξοπλισμού και μια αυτοκινούμενη μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η αποστολή είναι προγραμματισμένη για να αναχωρήσει αυτή την ώρα, με πτήση C-130.
Σημειώνεται ότι έχει ήδη ζητηθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Κεφαλονιάς να τεθούν σε ετοιμότητα για την παροχή των απαιτούμενων υπηρεσιών υγείας, 25 ιατροί- μέλη του ζωτικών ειδικοτήτων.


(φωτογραφία από Bia Oktoratou)

 DSC0033


 
Άνδρας έπεσε στις γραμμές του μετρό. Προβλήματα στα δρομολόγια
Διακοπή στα δρομολόγια του μετρό από Μέγαρο έως Κατεχάκη και στις δύο κατευθύνσεις, λόγω πτώσης ατόμου στις...
23.02.2019, 16:27
Ωκεανίς: Προβλήματα σε όλη τη χώρα από το χιονιά. Πού χρειάζονται αλυσίδες
Τα πρώτα προβλήματα απο την κακοκαιρία εμφανίστηκαν στην Αττική καθώς πριν από λίγο, όπως έγινε γνωστό από...
23.02.2019, 14:34
Ωκεανίς:Κακοκαιρία πλήττει τη χώρα.Χιόνια σε Θεσσαλία,κλειστό Ρίο-Αντίρριο
Μηχανήματα των δήμων του νομού, αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν όπου χρειάζεται, ενώ δεν...
23.02.2019, 13:34
Σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό 67χρονης κτηνοτρόφου στα Ιωάννινα
Η γυναίκα είχε φύγει χθες το πρωί από το σπίτι της για κτηνοτροφικές εργασίες και δεν επέστρεψε.
23.02.2019, 12:56
Σε λοίμωξη του αναπνευστικού οφείλεται ο θάνατος του βρέφους στον Τύρναβο
Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε τα συμπτώματα λοίμωξης, ενώ στάλθηκε δείγμα αίματος στο Εθνικό Κέντρο...
23.02.2019, 12:21
H Ωκεανίς άρχισε: Στα λευκά η Θεσσαλονίκη. Τι θα γίνει σε Αθήνα (pic+vid)
Με χιόνια ξύπνησε σήμερα η Θεσσαλονίκη με τις πρώτες νιφάδες να πέφτουν από τα ξημερώματα σε πολλές περιοχές.
23.02.2019, 08:12
Αρσάκειο Ιωαννίνων: Πρώτο βραβείο στην εικονική επιχείρηση μαθητών «Αnt»
Η ατμόσφαιρα κατά την απονομή των βραβείων ήταν ενθουσιώδης και πολύ συγκινητική. Τα παιδιά είχαν πολύ...
23.02.2019, 07:50
Μενίδι:Άνδρας έπνιξε τη μητέρα του με μαξιλάρι και στη συνέχεια παραδόθηκε
Σύμφωνα με την αστυνομία το πτώμα εντοπίστηκε έπειτα από υπόδειξη του 49χρονου γιου της ο οποίος μετέβη στο...
22.02.2019, 23:02
Ύποπτη βαλίτσα έξω από δικηγορικό γραφείο στα Εξάρχεια
Στο σημείο έχουν σπεύσει ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που ερευνούν το περιστατικό
22.02.2019, 20:10
O ΣΚΑΪ στην Άσκηση Αιγιαλός: Σε ετοιμότητα οι πεζοναύτες-Μάχες σώμα με σώμα
Στην άσκηση συμμετείχαν αρματαγωγά, κανονιοφόροι, ελικόπτερα, ομάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών...
22.02.2019, 20:07

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.