Κλείσιμο

Πάνω από 50 σπίτια με προβλήματα στην Κεφαλονιά, εκκενώθηκε ο Αθέρας

Προβλήματα στα δικαστήρια, το γηροκομείο, την παλιά νομαρχία και τρία σχολεία στο Ληξούρι καταγράφουν οι πρώτοι έλεγχοι των συνεργείων μηχανικών, μία ημέρα μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που έπληξε το νησί.

Προβλήματα έχουν καταγραφεί και σε 55 από τα 100 σπίτια που έχουν ελεγχθεί στο νησί, κυρίως στην περιοχή του Ληξουρίου, ενώ έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 90 μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο να μετράται στα 5,1 Ρίχτερ, το βράδυ της Κυριακής.

Εν τω μεταξύ, την εκκένωση του οικισμού Αθέρας στο βορειοδυτικό τμήμα της Κεφαλονιάς, λόγω κατολισθήσεων, διέταξαν οι Αρχές.

Την ίδια στιγμή, έξω από τα σπίτια τους αναμένεται να μείνουν απόψε για δεύτερο βράδυ οι κάτοικοι της Κεφαλλονιάς, ενώ σύμφωνα με προειδοποίηση της ΕΜΥ το νησί αναμένεται να πληγεί από βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες.

Κλειστά και την Τρίτη θα παραμείνουν τα σχολεία του νησιού, κατόπιν εντολής του υπουργείου Παιδείας.

Ορισμένοι κάτοικοι ωστόσο έχουν βρει προσωρινή στέγη στο πλοίο «Superfast 11», με 850 κλίνες, ενώ στο Αργοστόλι καταπλέει αύριο Τρίτη και το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με 1.300 κλίνες

Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας και δεν έχουν αποκλείσει ακόμη τα ενδεχόμενο ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ να μην ήταν ο κύριος σεισμός.

Μέτρα βοήθειας ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Παράλληλα, μέτρα αρωγής για τους σεισμόπληκτους κατοίκους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, «παγώνει» για τρεις μήνες η πληρωμή όλων των βεβαιωμένων φορολογικών και άλλων οφειλών των κατοίκων των δυο νησιών.

Επίσης, αναστέλλεται για τρεις μήνες η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ και τα αλλά Ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

Παράλληλα, διατέθηκαν από το υπουργείο Εργασίας 100.000 ευρώ για την καταβολή του έκτακτου επιδόματος πρώτων αναγκών ύψους 600 ευρώ σε καθέναν από τους πληγέντες.



Τα επιδόματα στεγαστικής συνδρομής, όπως διευκρινίστηκε, θα καθοριστούν αφού ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των μηχανικών σε σπίτια, οικοδομές και δημόσια κτήρια, και αφότου κηρυχθεί σεισμόπληκτη η περιοχή.

Επιπλέον, ποσό 100.000 ευρώ διατέθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών στους Δήμους των δυο νησιών για τη λειτουργία των μηχανημάτων που καθαρίζουν τα μπάζα.

Από το πρωί της Δευτέρας, κλιμάκια μηχανικών, που ενισχύθηκαν με άλλους 84 άτομα από την Αθήνα, ελέγχουν όλα τα κτήρια, με προτεραιότητα τα σχολεία και τα αλλά δημόσια κτίσματα.

Για τους κατοίκους υπάρχει ένα τηλέφωνο ανάγκης το 2671027311 αλλά και το 100.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ