Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά, έντονη μετασεισμική δραστηριότητα (upd2)

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ και εστιακό βάθος μόλις 17 χιλιόμετρα σημειώθηκε στις 15:55 το απόγευμα περίπου 6 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, στο μέσο της Κεφαλονιάς, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, προκαλώντας υλικές ζημιές και μικροτραυματισμούς.

Τα έως τώρα στοιχεία δεν αποδεικνύουν πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό, και οι επιστήμονες θα χρειαστούν 48 ώρες για να κάνουν ασφαλέστερη σχετική εκτίμησε, δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Έως τώρα έχουν καταγραφεί δεκάδες ισχυροί μετασεισμοί, μεγέθους έως 5,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό. Πολλές δονήσεις υπερβαίνουν τα 4 Ρίχτερ, με τους σεισμολόγους να ερμηνεύουν την έντονη σεισμική ακολουθία ως καλό σημάδι.

Στην Κεφαλονιά έχουν μεταβεί ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, αλλά και οι γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας, Δημοσίων Έργων, Υγείας και Παιδείας για τον καλύτερο συντονισμό της επόμενης ημέρας. Στο νησί βρίσκονται επίσης ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και ο επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, μικρές ζημιές έχουν σημειωθεί σε κτήρια, κυρίως παλιά σπίτια. Μεγαλύτερα ωστόσο προβλήματα παρατηρούνται, σύμφωνα με ακροατές του σταθμού μας, σε χωριά που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Προβλήματα υπάρχουν και σε δρόμους του νησιού, λόγω κατολισθήσεων και πτώσεων βράχων.

Σε τμήματα του νησιού έχουν επίσης καταγραφεί πολύωρες διακοπές ρεύματος ή παροχή ρεύματος με χαμηλή τάση, που με τη σειρά τους προκάλεσαν προβλήματα υδροδότησης.

Ζημιές έχουν επίσης σημειωθεί στην Ιθάκη και στη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, στο νοσοκομείο του Αργοστολίου έχει μεταβεί με μικροτραυματισμούς μικρός αριθμός κατοίκων. Οι περισσότεροι τραυματισμοί προκλήθηκαν από πτώση αντικειμένων ή σπάσιμο τζαμιών.

Παρά ταύτα, αργά το απόγευμα αποφασίσθηκε να εκκενωθεί το νοσοκομείο Αργοστολίου, καθώς εντοπίστηκαν ζημιές στην οροφή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Δευτέρα τα σχολεία του νησιού θα παραμείνουν κλειστά.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας στην Αθήνα, την Πάτρα, την Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα Ιωάννινα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ