Κλείσιμο

ΣτΕ: Ειδική κατηγορία οι ένστολοι, συνταγματικές οι μειώσεις αποδοχών άλλων ΔΥ

Ξεκαθαρίζεται το τοπίο για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις περικοπές σε μισθούς και επιδόματα των ενστόλων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το ανώτατο δικαστήριο, αντισυνταγματικός κρίθηκε στο σύνολό του ο νόμος του 2012 που επέβαλλε μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα σε Ένοπλες Δυνάμεις, σώματα ασφαλείας, και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Επίσης αντισυνταγματικές κρίθηκαν και οι διατάξεις για αναδρομική εφαρμογή των περικοπών από τον Αύγουστο του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκεπτικό της Ολομελείας του ΣτΕ, το οποίο αναμένεται σύντομα να καθαρογράφει, οι ένστολοι αντιμετωπίζονται ως ειδική κατηγόρια στο δημόσιο τομέα.

Όπως θα αναφέρεται στο σκεπτικό, οι ένστολοι ανήκουν στο σκληρό πυρήνα του κράτους, για τους οποίους το Σύνταγμα επιφυλάσσει ειδική μεταχείριση, απαγορεύοντας για αυτούς την απεργία και κάθε άλλη απασχόληση.

Στον αντίποδα, διαφορετική απόφαση σε σχέση με αυτή για τους ένστολους έλαβε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Συμβούλιο της Επικρατείας, για άλλες κατηγορίες εργαζόμενων του Δημοσίου που έχουν επίσης υποστεί περικοπές στις αποδοχές τους.

Συγκεκριμένα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε συνταγματικές τις περικοπές σε μισθούς και επιδόματα των υπάλληλων του υπουργείου Οικονομικών και των ανεξάρτητων Αρχών, περικοπές που επιβλήθηκαν με το νόμο για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Η εν λόγω απόφαση αποτελεί δικαστικό προηγούμενο για δεκάδες προσφυγές από ενώσεις άλλων δημοσίων υπαλλήλων που αναμένεται να εξετασθούν στο μέλλον.

Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διεμήνυσε την τρίτη πως τυχόν επιστροφή των περικοπών και σε άλλες κατηγορίες εργαζόμενων του Δημοσίου θα υποχρέωνε την κυβέρνηση να λάβει ισοδύναμα μέτρα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, σε μόνιμη βάση.

Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου