Κλείσιμο

Εν αναμονή της απόφασης για προφυλάκιση ή μη του Δημήτρη Κοντομηνά

Εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου για την προφυλάκιση ή μη του μεγαλοεπιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, βάσει των κατηγοριών που αντιμετωπίζει στην υπόθεση επισφαλών δανειοδοτήσεων που χορήγησε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η απόφαση θα ληφθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο λόγω της διαφωνίας που προέκυψε μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα για την ποινική μεταχείριση του κ. Κοντομηνά, μετά τη δίωρη απολογία του το πρωί της Τρίτης.

Η εισαγγελέας πρότεινε την προφυλάκιση του επιχειρηματία, ενώ ο ανακριτής ζήτησε την επιβολή αυστηρών περιοριστικών όρων, μεταξύ των οποίων πρωτοφανή εγγύηση-μαμούθ ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Κοντομηνάς αντιμετωπίζει, τις κατηγορίες της απάτης, άμεσης συνέργειας σε απιστία και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι τα δάνεια που έλαβε συνοδεύονται από προσωπικές εγγυήσεις.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, εταιρείες συμφερόντων του κ. Κοντομηνά έλαβαν από το ΤΤ δάνεια συνολικού ύψους 110,5 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ του Οκτωβρίου του 2008 και του Ιανουαρίου του 2012.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα τα δάνεια προς τον κ. Κοντομηνά δόθηκαν κατά παρέκκλιση των εσωτερικών διαδικασιών, χωρίς την τήρηση βασικών αρχών τραπεζικής πρακτικής και με μη αποδεκτές χρηματοοικονομικές μεθόδους.

Επισημαίνει ακόμη ότι τα ποσά που εκταμιεύτηκαν για την εταιρεία DEMCO δεν χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που ορίστηκαν στις συμβάσεις με το ΤΤ και μάλιστα αναφέρεται η περίπτωση αγοράς ακινήτου στο Λονδίνο, της κόρης του κ. Κοντομηνά.

Στο πόρισμα αναφέρεται και η υπόθεση της POSTCREDIT, εταιρείας πιστωτικών καρτών που δημιούργησε το ΤΤ σε συνεργασία με τον κ. Κοντομηνά, η οποία κατά την εισαγγελική λειτουργό ζημίωσε συνολικά την τράπεζα με τουλάχιστον 130 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του δυο φορές το μήνα και χρηματικής εγγύηση 10.000 ευρώ αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του για την ίδια υπόθεση το πρώην στέλεχος Χαράλαμπος Γιαγκούδης.

Κατηγορείται για απιστία κατ΄ εξακολουθηση, που αφορά τέσσερις περιπτώσεις δανείων. Εμπλέκεται σε ένα δάνειο προς τον Δημήτρη Κοντομηνά, δύο προς το ζεύγος Γριβέα και ένα προς τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τον συνήγορό του, Πάνο Μπιτσαξή, αρνείται την κατηγορία και τονίζει ότι προέβη στην αξιολόγηση των επίμαχων εταιρειών με βάση τα οικονομικά δεδομένα της εποχής και την τότε οικονομική τους εικόνα, επισημαίνοντας τις ενδείξεις και αντενδείξεις για κάθε δάνειο.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ