Παγώνουν για ένα δίμηνο οι αυξήσεις στο ρεύμα, μέσω του πράσινου τέλους

Παγώνουν για ένα δίμηνο (μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2014) οι αυξήσεις στο ρεύμα, μέσω του πράσινου τέλους, μετά από απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, πρέπει να εξευρεθούν 1,5 δισ. ευρώ, με το οποίο αποζημιώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η αναπροσαρμογή θα γίνει από την 1η Μαρτίου 2014, σε επίπεδα που θα οριστικοποιηθούν σε νέα απόφαση της Αρχής, ώστε να επιτυγχάνεται μηδενισμός του ελλείμματος στο τέλος του 2014 και εφόσον δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα που σχεδιάζει το αρμόδιο υπουργείο.

Για το αν θα επιβληθούν τελικά το αμέσως επόμενο διάστημα οι αυξήσεις, που προσεγγίζουν το 157%, θα αποφασιστεί κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, που προβλέπει γενναίο κούρεμα έως και 50% στις αποζημιώσεις των ηλεκτροπαραγωγών απο ανανεώσιμες πηγές.

Την απόφασή της, η ΡΑΕ την έλαβε κατόπιν επιστολής που έλαβε από το υπουργείο, μέσω της οποίας την ενημερώνει ότι «το ΥΠΕΚΑ έχει εκπονήσει Σχέδιο Νόμου με προτεινόμενες ρυθμίσεις για την οριστική διευθέτηση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Ιανουαρίου 2014 και θα κατατεθεί προς ψήφιση μέχρι το τέλος του ίδιου μηνός».
Πηγή: skai.gr