Κλείσιμο

Γρηγοράκος: Εξέταση DNA αν γεννηθεί παιδί εκτός νοσοκομείου

Νέο τρόπο καταχώρησης των γεννήσεων με εξέταση DNA, αν γεννηθεί το παιδί εκτός νοσοκομείου, προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών με σχετική διάταξη, όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος, με αφορμή την υπόθεση της τετράχρονης Μαρίας.

«Σε νομοσχέδιο
του υπουργείου Εσωτερικών θα ζητήσουμε επιπλέον στοιχεία για τη διασφάλιση της διαδικασίας των παιδιών. Θα αυστηροποιήσουμε πολύ το πλαίσιο, θα ζητάμε DNA μητρότητας – πατρότητας με δικαστική απόφαση για τεκνοποιήσεις εκτός νοσοκομείων» τόνισε.

Ο κ. Γρηγοράκος πρόσθεσε δε, ότι «θα πρέπει να ελέγξουμε την πιθανότητα επίορκων υπαλλήλων δήμο Αθηναίων» για τις πολλαπλές ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως που είχαν εκδοθεί.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εξήγγειλε σε βάθος έλεγχο της διάτρητης, όπως την αποκάλεσε, διαδικασίας για τις γεννήσεις εκτός νοσοκομείων.

«Δε νομίζω να χρειάζεται κύκλωμα η νομοθεσία είναι τόσο επιτρεπτική που δε χρειάζεται να λαδώσεις και κανέναν. Το παιδί δηλώθηκε με τη νομότυπη διαδικασία μητέρας και μαρτύρων, δεν χρειάζεται να εμπλακεί υπάλληλος του δήμου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Αθηναίων
επισήμανε ότι δεν υπάρχουν διπλές εγγραφές για τα πιστοποιητικά γέννησης εξ όσων γνωρίζει, αλλά συμπλήρωσε δεν μπορεί να πει κανείς με ασφάλεια.

Ο κ. Καμίνης πρόσθεσε ότι συμφωνεί με την εξέταση DNA που εξήγγειλε το υπουργείο Εσωτερικών. «Θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είχαν ψηφιοποιηθεί όλα τα έγγραφα» σημείωσε.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος ανέφερε στο σταθμό μας ότι το παιδί δηλώθηκε στην Αθήνα μέσα από διαδικασία διάτρητη και λανθασμένη.

«Δηλώθηκε το καλοκαίρι ενώ είναι πέντε ή έξι χρονών. Έκανε ο δήμος Αθηναίων τραγικό λάθος. Έδωσα εντολή να καταγράψουν τι μας έχει στείλει η Αθήνα την τελευταία δεκαετία» ανέφερε.

Ο κ. Καραχάλιος πρόσθεσε ότι η ληξιαρχική πράξη γεννήσεως πρέπει να φέρει δικαστική απόφαση σε περίπτωση αδυναμίας εκδόσεως πράξεως γεννήσεως από μαιευτήριο.

Το πιστοποιητικό γεννήσεως του 4χρονου κοριτσιού εκδόθηκε από το Δήμο Αθηναίων, ο οποίος έχει επισημάνει ωστόσο πως το νομικό καθεστώς που διέπει τη διαδικασία δήλωσης γεννήσεων είναι «εξαιρετικά προβληματικό και απαρχαιωμένο».
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ