Ενώπιον του ανακριτή ο Νίκος Μιχαλολιάκος (live upd)

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ξεκίνησε ενώπιον του ανακριτή η απολογία του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου.

Στο πόρισμα του Χαράλαμπου Βουρλιώτη, όσο και στο κατηγορητήριο που συνέταξαν οι εισαγγελείς, στο Νίκο Μιχαλολιάκο, που αναφέρεται ως «Fuhrerprinzip», αποδίδεται ο ηγετικός του ρόλος στη Χρυσή Αυγή με τους υπόλοιπους βουλευτές να έχουν βοηθητικό ρόλο.

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του, ανακριτές και εισαγγελέας θα συσκεφθούν προκειμένου να αποφασίσουν για την προφυλάκισή του. Την υπεράσπισή του έχει αναλάβει ο αδελφός του, Τάκης Μιχαλόλιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την απολογία του ο Νίκος Μιχαλολιάκος αναμένεται να υποστηρίξει ότι η δίωξη του είναι πολική.

Ακόμα αναμένεται να εκφράσει τη λύπη του για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αποδοκιμάζοντας τη βία συνολικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υποστηρίξει πως δεν είναι ναζιστής, πως δεν γνωρίζει μέλη της ΧΑ που έχουν παραβατική συμπεριφορά και πως γνωρίζει μόνο για την κοινοβουλευτική δραστηριότητα του κόμματος.

Μαζί με τον Νίκο Μιχαλολιάκο στην Ευελπίδων οδηγήθηκαν άλλα πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων - σύμφωνα με πληροφορίες - είναι και ο Γιώργος Πατέλης.

Έξω από την Ευελπίδων είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα περίπου 150 οπαδοί της Χρυσής Αυγής που φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης, ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης και μια μικρή ομάδα συγκεντρωμένων προσπάθησε ανεπιτυχώς να μπει στο κτίριο.

Εντωμεταξύ στις φυλακές αναμένεται να οδηγηθούν αύριο το πρωί ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός που κρίθηκε προφυλακιστέος, καθώς προέκυψαν στοιχεία για την εμπλοκή του στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η ανθυπαστυνόμος του Πειραιά που στο σπίτι της βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο.

Αύριο, Πέμπτη, αναμένεται και η απολογία του φερόμενου ως υπαρχηγού της οργάνωσης, Χρήστου Παππά.

Στο μεταξύ, απειλές και ύβρεις
από τους Παναγιώταρο και Μίχο και κλωτσιές σε οπερατέρ από τον Ηλία Κασιδιάρη μετά την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα να αφεθούν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. 

Ειδικότερα, στον Ηλία Κασιδιάρη επιβάλλεται απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και χρηματική εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ, ενώ στους Μίχο και Παναγιώταρο μόνον απαγόρευση εξόδου. [Διαβάστε ΕΔΩ το κατηγορητήριο κατά του Ηλία Κασιδιάρη]

Οι δικαστικοί έκριναν ότι τα στοιχεία είναι επιβαρυντικά για τους τρεις βουλευτές, αλλά όχι τόσο επιβαρυντικά ώστε να οδηγούν στην προσωρινή τους κράτηση. Kρίθηκε επίσης ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου τους από τη χώρα και διάπραξης νέων αδικημάτων, αντίθετα με το Λαγό.

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους μετέβησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση για συμπαράσταση στον αρχηγό τους Νίκο Μιχαλολιάκο.

Νωρίτερα σημειώθηκε και φραστικό επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Ηλ. Παναγιώταρο στην Ευελπίδων, όταν ο βουλευτής της ΧΑ προσπάθησε να εισέλθει με το αυτοκίνητό του στο προαύλιο χώρο των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων .

Όταν τον σταμάτησε ο αστυνομικός φρουρός στην πύλη, ο βουλευτής του είπε: «Τι έγινε; Μαγκέψαμε, μαγκέψαμε; Αν ήταν βουλευτής της ΝΔ δεν θα τον άφηνες;».

Ο αστυνομικός τού απάντησε ότι δεν θα άφηνε κανέναν, γιατί απαγορεύεται η είσοδος αυτοκινήτων. Τελικά, χρειάστηκε να ειδοποιηθεί τηλεφωνικά η προϊσταμένη του Πρωτοδικείου για να επιβεβαιώσει στον βουλευτή ότι δεν μπορεί να περάσει εντός του χώρου με το αυτοκίνητο.

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, αφέθηκαν άλλοι οκτώ συλληφθέντες, περιφερειακά μέλη της οργάνωσης. Μεταξύ αυτών και ένας που το κινητό του βρέθηκε στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά.

Ελεύθερη χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο αφέθηκε η σύντροφος του προφυλακισμένου βουλευτή Γιάννη Λαγού.

«Ουδέν σχόλιον για την απόφαση» δηλώνουν κύκλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

«Δεν σημαίνει τίποτε αυτό, τα στοιχεία υπάρχουν, υπάρχουν διώξεις για κακουργηματικές πράξεις να μην το ξεχνάμε αυτό, αυτό είναι ένα πρώτο στάδιο» σχολίασε την απόφαση μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, χαρακτήρισε αστειότητες τα σενάρια περί παραίτησης του, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Δεν παρεμβαίνουμε στο έργο της δικαιοσύνης. Η προανάκριση συνεχίζεται και είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη», κατέληξε ο κ. Αθανασίου.

Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος ενημερώθηκε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με το Λαγό, στις 12.37 π.μ. της 18ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή 30 λεπτά μετά την αιματηρή συμπλοκή στο Κερατσίνι.

Της επικοινωνίας Μιχαλολιάκου - Λαγού είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ του βουλευτή Πειραιά της Χ.Α. με τον επικεφαλής της Τ.Ο. Νίκαιας Γιώργο Πατέλη.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΩΝ

Αργά την Τρίτη το βράδυ, και μετά από απολογία περίπου έξι ωρών, ολοκλήρωσε την απολογία του ενώπιον του ανακριτή Σπύρου Γεωργουλέα ο Ηλίας Κασιδιάρης. Ο βουλευτής της ΧΑ φέρεται ότι κατονόμασε συγκεκριμένο πρόσωπο ως έναν από τους δυο προστατευόμενους μάρτυρες, αμφισβητώντας το περιεχόμενο της κατάθεσής του.

Ο κ. Κασιδιάρης ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για πρώην μέλος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος στη συνέχεια πήγε στη Χρυσή Αυγή, αλλά τελικά απομακρύνθηκε από την οργάνωση, γιατί ζητούσε χρήματα από μέλη.

Μάλιστα, φέρεται να υποστήριξε ότι ο εν λόγω μάρτυρας πληρώθηκε από δημοσιογράφο ιδιωτικού καναλιού για να παραχωρήσει συνέντευξη στην οποία υποστήριξε όσα είχε καταθέσει και στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο βουλευτής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ρωτήθηκε από τον ανακριτή πως εξηγεί ότι γίνεται επίκληση του ονόματός του και μάλιστα ως «εκπαιδευτή δολοφόνων», από πρόσωπα - μέλη της οργάνωσης που έχει καταγραφεί η συνομιλία τους.

Ο κ. Κασιδιάρης φέρεται να υποστήριξε ότι το πρόσωπο που τον αναφέρει τον είδε στην τηλεόραση και για αυτό το λόγο κάνει αναφορά στο πρόσωπό του.

Ο Ηλίας Παναγιώταρος που απολογήθηκε αμέσως μετά, σύμφωνα με πληροφορίες τήρησε την ίδια στάση με τον Ηλία Κασιδιάρη τονίζοντας ότι η δίωξη είναι πολιτική και όχι ποινική και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

Χαρακτήρισε το κατηγορητήριο
ως «αστείο» υποστηρίζοντας ότι στοιχειοθετήθηκε στη βάση τυχαίων γεγονότων και σε ψευδομαρτυρίες. Υποστήριξε ότι όλα όσα αναφέρονται σε αυτό είναι μυθεύματα και σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Σε ερώτηση για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά δήλωσε πως δεν τον γνωρίζει και ότι τον έχει δει μόνο σε φωτογραφίες.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Γιάννης Λαγός, ο οποίος βρέθηκε ενώπιος ενωπίω με τους ανακριτές επί τρεις ώρες, δέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες επίμονες ερωτήσεις για τα τηλεφωνήματα αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σύμφωνα με τον βουλευτή η μεγάλη «κινητικότητα» με κλήσεις ήταν γιατί ήθελε να πληροφορηθεί τι ακριβώς είχε συμβεί στο Κερατσίνι.

Υποστήριξε επίσης ότι πρώτη φορά στη ζωή του είδε το καταστατικό της Οργάνωσης που παρουσιάζεται στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ότι γνωρίζει μόνον αυτό που είναι κατατεθειμένο και εγκεκριμένο από το Ανώτατο Δικαστήριο και το οποίο απηχεί τις απόψεις της Χρυσής Αυγής.

Τέλος, ο Νίκος Μίχος υποστήριξε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στα κεντρικά γραφεία δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα για το περιστατικό στο Κερατσίνι.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου, Newsdesk ΣΚΑΪ