Πόρισμα για ΧΑ: Απόλυτη η εξουσία και ιερή η προσταγή του αρχηγού

Αποκαλυπτικό για τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής είναι το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, που χειρίσθηκε τις έρευνες για την έκνομη δράση της οργάνωσης.

Όπως αναφέρει το πόρισμα, η εξουσία του αρχηγού ήταν απόλυτη κατά το δόγμα της ναζιστικής Γερμανίας Fuhrerprinzip (η αρχή του αρχηγού) και η προσταγή του ήταν ιερή και αδιαπραγμάτευτη.

Η εντολή διαβιβαζόταν από αρχηγό σε υπαρχηγό και στη συνέχεια στους κατά σειρά κατώτερους στην ιεραρχία.

Στις προτεραιότητες της Χρυσής Αυγής είναι η επιλογή ατόμων με γνώση πολεμικών τεχνών. Η πολεμική εκπαίδευση λάμβανε χώρα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως η Μαλακάσα, η Μάνδρα, και η Σαλαμίνα.

Στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται επίσης ότι το μένος κατά των μεταναστών δεν είναι αδιακρίτως το ίδιο. Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις η οργάνωση ανέθετε σε μετανάστες την πώληση διάφορών εμπορευμάτων, προσφέροντάς τους προστασία, και λαμβάνοντας παράλληλα τη μερίδα του λέοντος από τα έσοδα.

Τέλος, το πόρισμα αναφέρει ότι δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας να συνέδραμαν ή στην καλύτερη περίπτωση να ανέχονταν τα μέλη της οργάνωση στην διάπραξη επιμέρους πράξεων, στοιχείο που, όπως αναφέρεται, πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχέστερα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ