Το χρονικό της επιχείρησης κατά της Χρυσής Αυγής

Μετά από επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνελήφθησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Μιχαλολιάκος, τέσσερις βουλευτές του κόμματος και 19 ακόμη άτομα, ενώ αναζητούνται προκειμένου να συλληφθούν ο Χρήστος Παππάς και άλλα 12 άτομα.

Οι συλλήψεις έγιναν με τη διαδικασία του αυτοφώρου και αφορούν, μεταξύ άλλων, το αδίκημα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Οι κατηγορίες στοιχειοθετούνται από το πόρισμα που συνέταξε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης για τη Χρυσή Αυγή.

Ειδικότερα, η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες (μεταξύ 5.30 και 6.30 π.μ), με τη σύλληψη στην Πεύκη, του Γενικού Γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου.

Σε ταυτόχρονη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ συνελήφθη στο σπίτι του και ο βουλευτής Αττικής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης. Ακολούθησε, λίγες ώρες αργότερα, η σύλληψη του βουλευτή της Β΄ Πειραιά της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού. Και στις τρεις περιπτώσεις οι συλλήψεις έγιναν παρουσία εισαγγελέα, ενώ αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής φέρεται να πραγματοποίησαν κατ΄οίκον έρευνες. Στο σπίτι του Νίκου Μιχαλολιάκου βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τρία όπλα που φέρεται να κατείχε παράνομα.

Ο Ηλίας Παναγιώταρος, (βουλευτής Β΄ Αθηνών) συνελήφθη κυριολεκτικά στην είσοδο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, τη στιγμή που έκανε δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες. Τον παρέλαβε αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής και τον οδήγησε στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ.

Στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης επιβεβαίωσαν στην «Κ» ότι αναζητούνταν για να συλληφθούν δύο ακόμα βουλευτές του κόμματος και συγκεκριμένα οι Χρ. Παππάς (βουλευτής Επικρατείας) και ο Νίκος Μίχος (βουλευτής Εύβοιας). Στη ΓΑΔΑ μετέβησαν δύο ακόμα βουλευτές της Χ.Α., οι Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, οι οποίοι ωστόσο δεν συνελήφθησαν.

Εκτός του Γενικού Γραμματέα και των τριών βουλευτών, στο πλαίσιο επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής είχαν συλληφθεί, μέχρι νωρίς το μεσημέρι, δώδεκα στελέχη της Χ.Α. Σε αυτά, συγκαταλέγεται ο επικεφαλής της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Γιώργος Πατέλης. Ο τελευταίος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον δράστη της δολοφονίας του Π. Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά πριν και μετά το φονικό στο Κερατσίνι.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός των στελεχών της Χ.Α. (εκτός των βουλευτών) που αναζητούνταν για να συλληφθούν υπερέβαινε τους 30. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην Αττική ωστόσο, επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονταν σε εξέλιξη και στην περιφέρεια.

Σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, τόσο ο Γενικός Γραμματέας όσο και οι βουλευτές της Χ.Α που συνελήφθησαν ή αναζητούνται για να συλληφθούν κατηγορούνται για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος κατηγορείται ως αρχηγός της οργάνωσης, ενώ ρόλος υπαρχηγού αποδίδεται στον βουλευτή Χρ. Παππά. Αντίστοιχα, οι εμπλεκόμενοι βουλευτές κατηγορούνται ως μέλη της οργάνωσης.
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή - Ιωάννα Μάνδρου, Γιάννης Σουλιώτης