Ενώπιον της Δικαιοσύνης όλοι οι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής

· Το χρονικό της επιχείρησης κατά της ΧΑ ΕΔΩ
· Το εισαγγελικό πόρισμα αναλυτικότερα
ΕΔΩ
· Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τη δίωξη βουλευτών ΕΔΩ

Ενώπιον της Δικαιοσύνης, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, οδηγήθηκε το Σάββατο σιδηροδέσμια από τη ΓΑΔΑ η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής που συνελήφθη. Περίπου δυο ώρες αργότερα, κατά τις 9.20 το βράδυ, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων και οι υπόλοιποι συλληφθέντες.

Έως τώρα έχουν γίνει συνολικά 20 συλλήψεις. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τον γενικό γραμματέα της οργάνωσης, Νίκο Μιχαλολιάκο, που συνελήφθη, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης, και τους βουλευτές Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο, Γιάννη Λαγό και Νίκο Μίχο. Αναζητούνται άλλα 12 άτομα, μαζί με το βουλευτή και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΧΑ, Χρήστο Παππά, ο οποίος, σύμφωνα με το πόρισμα, είναι ο υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης.

Eκτός από τους 5 πολιτικούς, έχουν συλληφθεί 13 ιδιώτες ανάμεσά τους ο αρχηγός της τοπικής οργάνωσης στη Νίκαια Γιώργος Πατέλης καθώς και ένας ειδικός φρουρός της ομάδα ΔΙΑΣ Πειραιά και μία ανθυπαστυνόμος που υπηρετεί στην Ασφάλεια Πειραιά.

Και οι δύο τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και σε βάρος τους διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Στο σπίτι της ανθυπαστυνόμου βρέθηκε σημαντικός αριθμός οπλισμού, μεταξύ άλλων ένα υπηρεσιακό πιστόλι με γεμιστήρα, ένα περίστροφο εκτόξευσης φωτοβολίδων, ένα πιστόλι ρέπλικα, ένα μαχαίρι με σιδερογροθιά, μια συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (τέϊζερ) 4 μαχαίρια - πεταλούδα, 4 σουγιάδες, 3 σιδερογροθιές, 2 χατζάρες, 20 φυσιγγίου πολεμικού τυφεκίου G-3, 4 καπνογόνα, δεκάδες κροτίδες και ένα δελτίο υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο κτήριο 16 και προσήχθησαν ενώπιον του Εισαγγελέα προκειμένου να τους ασκηθεί ποινική δίωξη.

«Δεν μας φοβίζει τίποτα. Ζήτω η Ελλάδα», φώναξε ο Νίκος Μιχαλολιάκος κατά τη μεταγωγή του στην Ευελπίδων. "Δεν μας φοβίζει τίποτε ζήτω η Ελλάδα" φώναξε και ο Κασιδιάρης. «Μη φάτε το βράδυ, θα φάτε μνημόνιο», φώναξε ειρωνικά ο κ. Παναγιώταρος. «Αγάπη μου τους ξεφτίλισες», είπε η Ελένη Ζαρούλια στο σύζυγό της Μιχαλολιάκο. «Είμαστε περήφανοι αγωνιστές», δήλωσε ο κ. Μίχος.



Στο εισαγγελικό πόρισμα αποδίδονται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ανθρωποκτονία του Παύλου Φυσσα, ενός Πακιστανού στα Πετράλωνα, και άλλες τουλάχιστον τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας, ενός αλλοδαπού κουρέα στη Μεταμόρφωση και δυο Αιγυπτίων στην ιχθυόσκαλα, στο Πέραμα.

Παράλληλα, τούς αποδίδονται κατηγόριες για βιαιοπραγίες, πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, εκβιάσεις και αλλά ποινικά αδικήματα.

Έχουν επίσης συλληφθεί ένας ειδικός φρουρός και μια ανθυπαστυνόμος, η οποία υπηρετεί στην ασφάλεια Πειραιά.

Στο σπίτι του Νίκου Μιχαλολιάκου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι, ένα περίστροφο, ενα κυνηγετικό όπλο, τα οποία κατείχε χωρίς άδεια και στάλθηκαν για βαλλιστικό έλεγχο. Παράλληλα, βρέθηκαν φυσίγγια, υπολογιστές και χρηματικό ποσό που υπερβαίνει τις 43.000 χιλιάδες ευρώ.

Οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, ενώ έρευνες διεξάγονται και στα γραφεία της Χρυσης Αυγης στη Βουλή.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, στην οδό Ευελπίδων, έχει προσέλθει εκτός της  Ελένης Ζαρούλια και η κόρη του επικεφαλής της ΧΑ, Ουρανία Μιχαλολιάκου, συνοδευόμενη από ομάδα δικηγόρων.

Η Ουρανία Μιχαλολιάκου επανέλαβε νωρίτερα ότι είναι υπερήφανη για τον πατέρα και χαρακτήρισε παράνομη τη σύλληψή του, καθώς «διώκεται για τις ιδέες του». Τόνισε επίσης ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα». Δεν μας φοβίζει τίποτε».

Εντός και εκτός του χώρου των δικαστηρίων βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ενώ στο χώρο της Εισαγγελίας επιτρέπεται η είσοδος μόνον σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους και βέβαια στους νομικούς εκπροσώπους των συλληφθέντων.



Δήλωσαν στον ΣΚΑΪ για τις συλλήψεις

«Η δημοκρατία έχει θεσμούς προστασίας της, η δικαιοσύνη τα μέσα εφαρμογής τους, έχει τα μέσα να αμυνθεί, κάνει τη δουλειά της» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας τις ραγδαίες εξελίξεις.

Ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης σχολίασε ότι το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης είναι διαρκές και αυτόφωρο, και ότι για τον επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης προβλέπεται βαρύτερη ποινή. Έκανε δε, λόγο για «εγκληματίες του κερατά.»

«Ελπίζω αυτή τη φορά ο κόσμος να καταλάβει ότι δεν έχει καμία σχέση η οικονομική καταστροφή που έχουμε υποστεί με το ναζισμό» δήλωσε από την πλευρά της στο σταθμό μας η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη.

«Περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις. Εδώ και χρόνια εμείς ζητούμε την αυστηρή αντιμετώπιση των εγκληματικών πράξεων της ναζιστικής συμμορίας. Το υπάρχον ποινικό οπλοστάσιο της χώρας μας επαρκεί για να αντιμετωπιστούν αυστηρά τέτοια φαινόμενα. Το κρίσιμο είναι να δεθεί καλά το κατηγορητήριο με πράξεις και όχι ενδείξεις» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι «είχαμε τονίσει εδώ και μέρες την ανάγκη να βρεθούν ενώπιον του νόμου όσοι εμπλέκονται σε εγκληματικές πράξεις. Νομίζω, ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της ΧΑ θα είναι και το μέτρο της αξιολόγησης της δημοκρατίας μας» επισήμανε.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι μετά από δυο χρόνια που το κόμμα του μιλούσε για εγκληματική οργάνωση και μετά τις συνεχείς παροτρύνσεις του στον πρόεδρο της Βουλής ώστε να παρθούν μέτρα, σημερα καταγράφονται αποτελέσματα από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

«Έστω και καθυστερημένα η πολιτεία πήρε τις αποφάσεις που έπρεπε να πάρει» τόνισε.

«Πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως το νομικό πλαίσιο. Το θεσμικό οπλοστάσιο είναι επαρκές ώστε να διερευνηθεί αυτού του είδους η εγκληματική οργάνωση» σχολίασε το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Για δικαίωση της οικογένειας Φύσσα έκανε λόγο ο δικηγόρος τους Γιώργος Μαραγκός αναφερόμενος στις εξελίξεις.




Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου, Δημήτρης Καραστεφανής, Newsdesk ΣΚΑΪ